Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: Ukrajna készen áll az orosz eszkalációra az uniós döntés előtt


Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen 2022. június 17-én sajtótájékoztatón jelenti be, hogy a bizottság javasolja Ukrajna tagjelölti státuszát. Balra Várhelyi Olivér bővítési biztos
Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen 2022. június 17-én sajtótájékoztatón jelenti be, hogy a bizottság javasolja Ukrajna tagjelölti státuszát. Balra Várhelyi Olivér bővítési biztos

Volodimir Zelenszkij elnök a kelet-ukrajnai területek megszerzésére irányuló orosz támadások súlyosbodását jósolta az EU-vezetők e heti találkozója előtt, amelyen arról döntenek majd, hogy támogatják-e Kijev gyorsított felvételét.

Az ukrán vezető június 19-én, a teljes körű orosz invázió kezdete után közel négy hónappal tartott éjszakai videóbeszédében azt mondta: „Nyilvánvalóan az ellenséges tevékenység felerősödését várhatjuk a héten Oroszországtól.”

„Felkészülünk – mondta Zelenszkij az ukrán védelmi erőkről –, készen állunk.”

Ukrajna napokkal az orosz invázió február 24-i kezdete után nyújtotta be EU-csatlakozási kérelmét, majd a közeli Moldova és Georgia is követte az orosz támadás által kiváltott regionális fenyegetettség miatt.

A 27 EU-tagállam vezetői június 23–24-i csúcstalálkozójukon fogják megvizsgálni a három ország kérelmét.

Az Európai Bizottság a múlt héten tagjelöltstátuszt ajánlott Ukrajnának és Moldovának, de közölte, hogy Grúziának még mindig meg kell felelnie bizonyos követelményeknek ahhoz, hogy tagjelölt lehessen.

A csatlakozási folyamatok valószínűleg évekig elhúzódhatnak.

Putyin azt mondja, nincs kifogása

Június 20-án reggel az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz erők rakétákkal és tüzérséggel lőttek néhány várost Szeverodonyeck közelében, Szu–25-ös repülőgépek pedig több irányban is csapást mértek Liman környékén, valamint Sevcsenko és Vugledar város ellen.

Beszámolt arról is, hogy az orosz fél S–300V4 légvédelmi rakétaosztályt telepített Nyugaton a brjanszki régióba az ukrán határ közelében.

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a harcok folytatódnak a teljes ellenőrzés megszerzésére Szeverodonyeck felett.

A közlemény szerint az orosz csapatok megpróbálták megakadályozni az ukrán egységek átcsoportosítását több helyen, köztük Limanban, Avdivben és Zaporizzsjában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal a céllal támadta meg Ukrajnát, hogy posztszovjet szomszédját kívül tartsa a nyugati integráción és befolyási övezeten, de sokkal lassabban halad előre, mint ahogy a Kreml tervezte.

Június 17-én Putyin kijelentette, hogy „nincs semmi kifogása” Ukrajna EU-tagsága ellen, mindazonáltal a Kreml szóvivője szerint Moszkva szoros figyelemmel kíséri a csatlakozási törekvést, részben az EU-tagok között a közelmúltban létrejött védelmi együttműködés miatt.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a hétvégén azt mondta, hogy az ukrajnai háború évekig folytatódhat, és a szövetségnek támogatnia kell Kijevet katonailag és más módon is, „még ha ez sokba is kerül”.

Naplót vezetett a mariupoli ostrom borzalmairól egy ukrán kisfiú
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:45 0:00
Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG