Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zord télre készülnek az ukránok, az orosz légicsapások megbénítják az áramszolgáltatást


Sétálók az alkonyi Majdanon, Kijevben. Gyakoriak a guruló áramszünetek most Ukrajnában, a tél előtt próbálják kijavítani a sérült áramvezetékeket. 2022. október 31.
Sétálók az alkonyi Majdanon, Kijevben. Gyakoriak a guruló áramszünetek most Ukrajnában, a tél előtt próbálják kijavítani a sérült áramvezetékeket. 2022. október 31.

Takarékoskodjanak az energiával – erre szólította fel az ukránokat Zelenszkij elnök a könyörtelen orosz légicsapások közepette, amelyek a felére csökkentették az ország áramkapacitását. Az ENSZ egészségügyi szervezete humanitárius katasztrófára figyelmeztetett Ukrajnában ezen a télen.

A hatóságok szerint több millió ukrán, köztük a főváros, Kijev lakói is áramszünetekkel nézhetnek szembe legalább március végéig a rakétatámadások miatt, amelyek az ukrán nemzeti hálózatüzemeltető, az Ukrenergo szerint óriási károkat okoznak.

A hőmérséklet idén ősszel szokatlanul enyhe volt Ukrajnában, de most kezd fagypont alá süllyedni, és a téli hónapokban várhatóan –20 Celsius-fokra vagy bizonyos területeken még ennél is alacsonyabbra esik le.

Oroszországnak az ukrán energialétesítményeket célzó támadása harctéri kudarcok sorozatát követi, amelyek között ott van az orosz erők kivonása délen Herszon városából az országot kettészelő hatalmas Dnyeper folyó keleti partjára.

„Az orosz terroristák légicsapásai révén az energiarendszerünkben okozott szisztematikus károk olyan jelentősek, hogy minden emberünknek és vállalkozásunknak figyelnie kell, és a nap folyamán újra kell terveznie a fogyasztását” – mondta Zelenszkij éjszakai videóbeszédében.

Az Ukrenergo főnöke, Volodimir Kudrickij kedden közölte, hogy gyakorlatilag egyetlen hő- vagy vízi erőmű sem maradt sértetlenül, mindazonáltal elvetette a civilek evakuálásának szükségességét.

„Nem tudunk annyi energiát előállítani, amennyit a fogyasztók felhasználnának” – mondta Kudrickij egy tájékoztatón, hozzátéve, hogy a szerdai, rövid ideig tartó hideg után a hőmérséklet ismét emelkedni fog, ami lehetőséget ad az áramtermelő rendszer stabilizálására.

„A legsötétebb napok”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint több száz ukrán kórházban és egészségügyi intézményben nincs fűtőanyag, víz és áram az emberek alapvető szükségleteinek kielégítésére.

„Ukrajna egészségügyi rendszere a háború eddigi legsötétebb napjait éli. Több mint hétszáz támadást szenvedett el, és most az energiaválság áldozata lett” – mondta Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója ukrajnai látogatása után.

Szergej Kovalenko, a Kijev energiaellátását biztosító YASNO vezetője szerint a munkások versenyeznek azon, hogy melyikük vehet részt a sérült energia-infrastruktúra helyreállításában.

„Halmozzanak fel meleg ruhát, takarót, gondolkodjanak azon, milyen lehetőségek segíthetnek átvészelni a hosszú üzemszünetet – mondta Kovalenko. – Jobb most ezt megtenni, mint később nyomorúságban lenni.”

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes a herszoni lakosoknak – különösen az időseknek, a gyermekes nőknek, valamint a betegeknek vagy fogyatékkal élőknek – szóló Telegram-üzenetében több módot is közölt, amelyek segítségével a lakosok szólhatnak, ha távozni szeretnének.

„A téli időszakra evakuálhatják önöket az ország biztonságosabb régióiba” – írta.

Oroszország energia-infrastruktúra elleni csapásai annak következményei, hogy Kijev nem hajlandó tárgyalni – idézte a TASZSZ állami hírügynökség a Kreml szóvivőjét, Dmitrij Peszkovot múlt héten.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint Oroszország a Dnyeper folyó túloldaláról bombázza Herszont most, hogy katonái elmenekültek. „Nincs harci logika: csak bosszút akarnak állni a helyieken” – írta Twitteren hétfőn este.

Az ukrán Szuszpilnye hírügynökség újabb robbanásokról számolt be kedden Herszon városából.

Moszkva tagadja, hogy szándékosan civileket vett volna célba a támadásban, amelyet különleges katonai műveletnek nevez annak érdekében, hogy Ukrajnát megszabadítsa a nacionalistáktól, és megvédje az orosz nyelvű közösségeket.

Kijev és a Nyugat indokolatlan imperialista területszerzésként írja le Oroszország lépéseit a szomszédos államban, amelyet egykor ő uralt a volt Szovjetunióban.

A kilenc hónapja tartó háború több tízezer embert ölt meg, milliókat szakított el a gyökereitől, és csapást mért a világgazdaságra, felhajtva az élelmiszer- és az energiaárakat. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden közölte, hogy a világ hetvenes évek óta legsúlyosabb energiaválsága súlyos lassuláshoz vezet, és ez Európát sújtja a leginkább.

Eközben Ukrajna kedden újabb 2,5 milliárd eurós pénzügyi támogatásrészletet kapott az Európai Uniótól – közölte Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter.

Újabb támadások civilek és az infrastruktúra ellen

Keleten folytatódnak a kemény harcok, Oroszország délről, Herszon környékéről ide helyezte át erői egy részét, és offenzívát indított a 2014 óta megbízottjai által irányított Donyeck városától nyugatra eső frontvonalon.

„Az ellenség nem hagyja abba csapataink állásainak és településeinknek az ágyúzását a kontaktvonal közelében (a donyecki régióban)” – közölte kedden az ukrán fegyveres erők vezérkara.

„A támadások továbbra is rongálják a létfontosságú infrastruktúrát és a polgári otthonokat.”

Négy ember meghalt és további négy megsebesült a Donyecki terület ukrán ellenőrzés alatt álló részein az elmúlt 24 órában – közölte Pavlo Kirileno regionális kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Az orosz bombázás egy humanitáriussegély-elosztó központot is eltalált a délkelet-ukrajnai Orihiv városában kedden, egy önkéntes meghalt, két nő pedig megsebesült – közölte a terület kormányzója.

Orihiv körülbelül 110 kilométerre keletre van a zaporizzsjai atomerőműtől, amelyet az elmúlt napokban ismét ágyúztak. Oroszország és Ukrajna egymást okolja a robbanásokért.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői hétfőn bejárták a helyszínt. Az ügynökség, amely többször is az ellenségeskedés azonnali beszüntetésére szólított fel a térségben egy súlyos katasztrófa elkerülése érdekében, közölte, hogy a szakértők kiterjedt károkat találtak, de semmi olyat, ami veszélyeztette volna az erőmű alaprendszereit.

A Kreml kedden közölte, hogy nem történt érdemi előrelépés egy biztonsági zóna létrehozása érdekében Európa legnagyobb atomreaktor-komplexuma körül.

A kulcsfontosságú luhanszki autópálya ellenőrzéséért harcolnak az ukrán tüzérek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:22 0:00
Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG