Lassul a német magánszektor kilábalása a válságból

German Economy Minister Peter Altmaier presents the government's updated economic outlook for 2020 in Berlin, Germany, September 1, 2020.

A javuló körülmények ellenére modern történelmének legnagyobb visszaesésére számít Németország.

Noha augusztusban úgy tűnt, a német szolgáltatószektor lassan kezd magához térni a koronavírus okozta sokkból, a lendület elfogyni látszik, írja a Reuters.

Az IHS Markit felmérése szerint a beszerzési menedzser index (BMI) augusztusban 52,5-re esett a júliusi 55,6-ról, ami 13 hónapos csúcsot jelentett.

A BMI a különböző vállalatvezetők várakozásait mutatja, az 50 feletti érték a gazdaság várható növekedését jelzi előre, míg az 50 körüli értékek már a várható csökkenést vetítik előre.

Az IHS elemzője szerint a felmérés azt mutatja, hogy az augusztusi fellendülés csak korlátozott volt, és elsősorban a belső keresletet fűtötte: ám a belső keresletet a növekvő munkanélküliség korlátozta.

„A foglalkoztatási adatok mindenesetre bíztatóak, egyre több cég vesz fel embereket a szolgáltató szektorban, és mintha a termelés is kezdene magára találni” - mondta a szakértő. Segíti a kilábalást, hogy a német kormány 2021 végig még biztosan támogatja a cégeket, ha azok rövidített munkaidőben tudják csak foglalkoztatni az alkalmazottaikat (Kurzarbeit).

A német gazdaság 9,7 százalékkal csökkent a második negyedévben, ami rekordnak számít: a járvány miatt visszaesett a lakossági fogyasztás, de a beruházások és az export is összeomlott.

A kormány legfrissebb előrejelzése szerint 2020-ban a német gazdaság teljesítménye 5,8 százalékkal csökkenhet, ami a legnagyobb visszaesés lenne a második világháború óta.