Szabad Európa – online visszatérés Magyarországra

Your browser doesn’t support HTML5

Huszonhét év után újraindult a Szabad Európa magyar változata. Ezúttal azonban már nem rádió, hanem multimédiás oldal.

Hetven éve hangzott fel a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adásának szignálja, és 1993. november 1-jéig szólt. Az utolsó négy évben, vagyis 1989 szeptemberétől már zömében egy budapesti stúdióban készültek a műsorok. Most újraindul, de már XXI. századi online médiumként, írott, videós és podcasttartalmakkal.

A kezdetek

A rádió ötlete 1949-ben fogalmazódott meg, amikor az Egyesült Államok külügyminisztériuma felfigyelt a Kelet-Közép-Európából érkező emigránsok tömegére, és még ugyanannak az évnek a decemberében megszületett a Szabad Európa Rádió mint intézmény.

Előbb egy, az Adrián horgonyzó hajóról sugározták a próbaadásokat, majd elkezdődött az építkezés Münchenben, az Englisher Gartenben, ahol egy helyen működött azután a magyarral a cseh, a román, a lengyel és a bolgár nyelvű szerkesztőség.

Az első perctől kezdve törekedtek arra, hogy a hír ellenőrzött legyen. Azt mondták, akkor lehet egy hírt közölni, ha legalább két, egymástól független hírügynökség megerősíti. A másik, hogy a felhasznált adatokat soha nem lehetett meghamisítani – mondta Simándi Irén történész, egyetemi tanár.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc után változott a műsorstruktúra, továbbra is a hírek voltak a fókuszban, de megjelent a szórakoztatás, a kultúra. Ekkor indult Ekecs Géza, vagyis rádiós nevén Cseke László Tinédzserparty című műsora, amely nemcsak a rádió, hanem az egész korszak szimbólumává vált.

Információk minden mennyiségben

A műsorkészítőket egy saját kutatóintézet segítette, amelynek az volt a feladata, hogy a lehető legszélesebb merítéssel szállítson információkat. Ez valószínűleg az egész világon a legnagyobb kommunizmus- és hidegháború-történeti archívum – mondta Mink András, az OSA, vagyis a budapesti Nyílt Társadalom Archívum tudományos főmunkatársa.

Itt őrzik egyebek mellett a világ legnagyobb szovjet szamizdatarchívumát vagy például a lengyel Szolidaritás mozgalom kiadványait természetesen a magyarországi ellenzék kiadványai mellett, együtt mindazoknak az országoknak az ellenzéki kiadványaival, amelyek nyelvén valaha megszólalt a rádió.

A Szabad Európának mindig az volt a szerepe, hogy olyan tartalmakat, információkat sugározzon, juttasson el a célországokba, amelyek az ott élők számára más forrásból nem érhetők el.

Nem rádió, hanem multimédia

A most újrainduló magyar nyelvű Szabad Európa nem rádió, hanem XXI. századi, modern online felület, amelyen az írott tartalom mellett videókban, podcastokban, képgalériákban számolunk be azokról az ügyekről, történetekről, amelyek szerintünk a leginkább foglalkoztatják az embereket – mondta Csák Gyula, a Szabad Európa magyar igazgatója.