Szándékosan bagatellizálta a koronavírus súlyosságát Trump

Az amerikai elnök egy kampányeseményen beszél, Michigan-ben, 2020. szeptember 10. REUTERS/Jonathan Ernst

Szándékosan bagatellizálta a koronavírus súlyosságát az amerikai elnök egy könyv szerint. Donald Trump állítólag már februárban tisztában volt a helyzettel, mégsem volt hajlandó komolyan venni azt.

Az amerikai elnök állítólag már tavasszal tisztában volt a koronavírus-járvány súlyosságával, mégis bagatellizálta, és nem volt hajlandó komolyan venni azt - ez derül ki Bob Woodward amerikai újságíró hamarosan megjelenő könyvéből, amely a Donald Trumppal folytatott beszélgetésekre épül.

Tagadta, hogy alábecsülte volna a kockázatot

Nem hazudtam

"Azt mondtam, hogy nyugodtnak kell lennünk. Nem pánikolhatunk be. Nem akartam felállni és azt kiabálni, hogy halál, halál!”- állította riporteri kérdésre az amerikai elnök. Szintén újságírói felvetésre tagadta, hogy alulbecsülte volna a kockázatot, amivel hamis biztonságérzetet keltett az emberekben.

Woodward könyve szerint Robert O’Brian nemzetbiztonsági tanácsadó már januárban figyelmeztette az elnököt, hogy ez lesz a legnagyobb nemzetbiztonsági fenyegetés, amivel elnöksége alatt szembe kell néznie, Donald Trump ennek ellenére februárban az influenzához hasonlította a koronavírust, márciusban pedig nemes egyszerűséggel hoaxnak nevezte azt.

Kevesebb ember halt volna meg

A Demokrata Párt képviselői és több egészségügyi tisztségviselő is azt állítja, hogy kevesebb emberi életbe került volna, ha az elnök időben felismeri és hangsúlyozza a koronavírus kockázatait.

„Trump semmibe veszi az amerikai emberek életét. Felháborítónak tartom”- mondta Kamala Harris szenátor, a Demokrata Párt alelnökjelöltje egy floridai rendezvényen.

Joe Biden, elnökjelölt pedig így nyilatkozott az elnökről: „Tudatosan hazudott és félrevezette az amerikai közvéleményt az országot fenyegető veszélyről”.

Az elnök támogatója egy kampányeseményen 2020. szeptember 10. REUTERS/Jonathan Ernst

Higgadt vagy felelőtlen az elnök?

A George Washington Egyetem professzora, Todd Belt ugyanakkor úgy véli, hogy az elnök koronavírus-helyzetre adott válaszából nemcsak a demokraták, hanem a republikánusok is előnyt kovácsolhatnak magunknak. Míg a republikánusok azt mondhatják: „higgadt vezető, nem akart pánikot kelteni”, addig a demokraták arra hivatkozhatnak, hogy az ország vezetője a vírus elbagatellizálásával súlyosbította az amerikai járványhelyzetet.

Az Egyesült Államokban a legfrissebb adatok szerint több mint 30 ezer új megbetegedést regisztráltak egy nap alatt, eddig összesen pedig mintegy 6,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 200 ezren vesztették életüket.