Egy helyben maradtunk a jóléti rangsorban

Tüntetés a sajtószabadságért Budapesten, 2020. július 24-én, miután külső nyomásgyakorlás miatt felmondott az akkor legolvasottabb híroldal, az Index.hu szerkesztősége.

A Legatum Institute jóléti indexének rangsorában maradtunk a 46. helyen 2020-ban is. Sok tényező játszik szerepet abban, hogy két ország közül melyikben jobb élni, dolgozni, tanulni vagy gyereket nevelni.

A brit központú Legatum Institute jóléti indexében (Prosperity Index) Magyarország 2020-ban is maradt a 46. helyen. Az évente kiadott index több mint 300 fő jellemző alapján rangsorolja a világ szinte összes országát, összesen 167-et.

Szerver hiba

Nem ezt akartuk megmutatni Önnek. Elnézését kérjük, az URL-t elküldtük a webes csapatunknak vizsgálatra.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

Mire jók ezek az indexek?
Sok tényező szerepet játszik abban, hogy két ország közül melyikben jobb élni, dolgozni, vállalkozni, tanulni vagy mondjuk gyereket nevelni. A több száz jellemzőt azonos módon mérő indexek a több éve zajló folyamatokat, trendeket tudják leginkább jelezni.

Az elmúlt évtizedet nézve a világ összes régiójában folyamatosan nőtt a jólét, de az elmúlt egy évben lelassult az ázsai-csendes-óceáni és a nyugat-európai térségben. Észak-Amerikában pedig még vissza is esett kissé. Ezt döntően a világjárvány okozta.

Üzletember nézi a mobiltelefonját egy belgrádi irodaházban.

Kelet-Európa visszaesett több szempontból

Kelet-Európát annak kapcsán emelték ki, hogy milyen sokat esett vissza:

  • a választott képviselők felelősségre vonhatósága,
  • a kormány hatékonysága,
  • a jogbiztonság,
  • vagy az információhoz való hozzáférés és a sajtószabadság.

Magyarország az index szerint így az elmúlt tíz évet nézve különösen a kormányzatot mérő kategóriákban esett visza, a vállalkozások körülményei, a fair verseny is sokat romlott, ahogy a személyes szabadság, az emberi jogok kapcsán is.

10 év alatt javítottunk egy keveset a lakhatási mutatóknál vagy az egészségügyi, halálozási adatainkon is. További részletekre itt tud szűrni(angolul).