Szerbiában megkezdték a nyitást, kinyitottak a kávézók teraszai

Kiültek az emberek a kávézókba Belgrád belvárosában, 2021. április 5-én.

Szerbiában bizonyos óvintézkedések mellett kinyithattak a vendéglátóhelyek. Az óvintézkedések egy részét viszont sok helyi láthatóan nem tartja be.

Szerbiában hétfőtől újra kinyithattak az éttermek és a kávézók teraszai és kerthelyiségei. Emellett a boltok is nyitva tarthatnak este tízig.

Az éttermek és a kávézók csak a helyeik felét használhatják, egy asztalnál legfeljebb öten ülhetnek, és két egymás melletti asztalnál ülők között kétméteres távolság kell tartani, írja a Pannon RTV. A vendégeknek maszkot kell hordaniuk, amit elvileg csak akkor vehetnek le, amikor épp isznak vagy esznek.

„Ma ebédre már van asztalfoglalásunk is, úgyhogy én úgy érzem, igen várták már az emberek, hogy egy kicsit kimozduljanak. Most az idő elég hűvös, de hát pokrócot tudunk adni a vendégeknek, hogy ülés közben betakarják magukat”

- mondta Sörös Krisztián hajdújárási pizzéria- és étterem-tulajdonos. A tévé szerint Szabadkán viszont sokan nem tartják be az asztaloknál a kötelező a maszkviselési szabályt.

A hétmilliós Szerbiában az elmúlt napokban jellemzően 4-5 ezer újabb koronavírusos megbetegedést jelentettek. A halálozások azonban napi 40 fő környékén maradtak az országban a harmadik hullám során is.

A bosznai Szerb Köztarságban is nyitottak a vendéglátóhelyek teraszai, Banja Lukában is sokan kiültek kávézókba április 5-én.

A járvány szerbiai halálozási adatainak hitelességét azonban komoly kritikák érték korábban. A Szerb Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének elnöke, Rade Panic például februárban bejelentette, hogy ő maga 150 halotti bizonyítványt állított ki tavaly november-decemberben Kraljevóban. A szerb állami tájékoztatás szerint viszont csak 93 áldozata volt ott akkor a járványnak.

Zágrábi kávézóban beszélgetnek a vendégek 2021. március 1-én.

Horvátországban csak 138 új koronavírusos esetet regisztráltak hétfőre. De az állami jelentés szerint húsvétvasárnap csak a legsürgetőbb eseteket tesztelték. Előz nap egyébként 6850 embert teszteltek és 1376 újabb koronavírusos beteget azonosítottak.

1616 beteg van kórházban az országban, közülük 156 főt ápolnak lélegeztetőgépen. 25 halottat is bejelentettek, így a járvány közvetlen áldozatainak száma 6083 főnél jár Horvátországban.