A Balatonnál találnak menedéket az Ukrajnát elhagyó haszid zsidók

Haszid zsidó menekültek táncolnak egy vallási ünnepségen Balatonöszödön, július 11-én.
 

Az ukrán haszid zsidó menekült Olha Malka kislányával játszik a Balatonnál. A Machne Chabad az egykori pártüdülőben ideiglenes szállást biztosít az Ukrajnából érkező haszid menekülteknek. 

Jelenleg mintegy 400 ember él a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetsége által működtetett őszödi mentőfaluban.

A háborús sorkötelezettség miatt a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát. Ezek az imádkozó haszid férfiak ennek ellenére el tudtak menekülni az országból.

Ukrán haszid zsidó menekült gyerekek rajzai: hadihajók és tankok. Balatonőszöd, július 11.

Neomi Gluzman Kravcsenko a kisfiával játszik a szobájukban. Egyes menekültek nem akarnak visszatérni a szülőföldjükre, de Kravcsenko csak a háború végét szeretné kivárni Magyarországon. Utána hazamenne. Balatonőszöd, július 11.

Menekültek reggeliznek az üdülőben. Balatonőszöd, július 11.

Marharita Jakovleva Jenát, a kutyáját simogatja. A zsidó menekültek közül sokan Izraelbe tartanak, a háború kezdete óta mintegy 30 ezren érkeztek oda.

Olvasgató férfiak az üdülőben. A haszidok elmenekülése létszámban meggyengítette az ukrajnai zsidó közösséget. Az EMIH főrabbija, Köves Slomó szerint „a zsidó élet annyira virágzó, erős és gazdag volt ott. Kár, hogy a háború miatt mindez egy pillanat alatt odalett".

Haszid lányok sétálnak a Balaton partján. Az ukrajnai zsidó közösségek a történelem során számtalan tragédiával és nehézséggel szembesültek: az antiszemita pogromok, a holokauszt és a szovjet elnyomás egyaránt traumákat okozott.

A háború februári kezdete óta menekültek milliói hagyták el Ukrajnát. Köztük számos haszid zsidó, akiket nem győzött meg Oroszország „nácimentesítő" narratívája. Ezek az emberek családoknál és jótékonysági szervezeteknél kerestek menedéket. A Machne Chabad mentőfalu Balatonőszödön található.