Üveggömbgyár, modernkori rabszolgák, és egy tavalyi Molotov-koktél

Your browser doesn’t support HTML5

Best of 12 23 loop

A hét multimédiás tartalmai között ünnepi videónk mellett két szinte hihetetlen történetet mutatunk be a magyar vidékről.

Ezen a héten is összegyűjtöttük legnépszerűbb multimédiás tartalmainkat.

Karácsony alkalmából ellátogattunk egy családi üveggömb-manufaktúrába. A cég vezetője a 89 éves Szabó Lajos bemutatta, hogy készülnek a hagyományos üveggömbök. Elárulta, miért javasolta egy vevőjének, hogy vágjon földhöz egy üveggömböt, és azt is , hogy mi motiválja ennyi idősen is, hogy maga is kivegye a részét az aprólékos kézműves munkából.

Your browser doesn’t support HTML5

"A karácsonyfadíszek mentettek meg minket" – hogy készül az igazi üveggömb?

Az alábbi riportban ünnepi hangulatnak nyoma sincs, sőt a riport szereplői számára egy időben a legalapvetőbb szabadság is vágyálom volt csupán. Három ember sorsán keresztül mutatjuk be a modernkori rabszolgaságot Magyarországon. Egyikük 10 éven keresztül volt csicska egy Pest-megyei településen. A családja azt sem tudta, egyáltalán él-e még. Végül egy filmrendező szöktette meg. Azzal tartották sakkban, hogy nem csak őt, hanem 9 éves lányát is elrabolták, akit szintén cselédként dolgoztattak. Hazánkban szakemberek becslése szerint jelenleg körülbelül 36 ezer embert tartanak házi rabszolgaként fogva. Az irataikat általában elveszik, adják-veszik, használják őket mintha tárgyak lennének. A rendőrség nagyjából tehetetlen, az elmúlt három évben összesen 12 ügyben indítottak eljárást kényszermunka miatt.

Your browser doesn’t support HTML5

Rabszolgasors Magyarországon: van, ahol már divat lett a csicskatartás

Szelfi című podcast sorozatunk vendége Péterfy Novák Éva volt, aki könyörtelen őszinteséggel fogalmazta meg saját traumáját, és ugyanígy írta meg nyílt levelét is Varga Judit igazságügyi miniszternek a győri gyerekgyilkosság után. Azóta traumaírást vezet, és elindította a Ne maradj csendben közösségi oldalt a szexuális bántalmazás áldozatainak.

Your browser doesn’t support HTML5

"Elképesztően felkészült a manipulálás terén a kormány"

Ha még nem töltötte ki legutóbbi kvízünket, itt az alkalom – érdekes információkat tudhat meg a középkori járványkezelésről. Ha ez tetszett, tegye próbára tudását korábbi kvízeinkkel is!

Válogatásunkba ezúttal egy tavalyi anyag is bekerült, mely az ismétlés óta is több mint félmillió ember érdeklődését keltette fel közösségi média oldalunkon. Ha még nem látta a házát "az utolsó szabolcsi mohikánról", most megnézheti itt.

Your browser doesn’t support HTML5

Videón az elnéptelenedő falu, amelyet kilóra felvásárolnak