A polgármester szerint hatalomátvételi kísérlet zajlik Balmazújvárosban

Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere és Tiba István országgyűlési képviselő (Fidesz) a közmeghallgatáson

Elfogadott költségvetés hiányában veszélybe került Balmazújváros működése. Már 35 ponton módosították az eredeti tervet, a Fidesz és három független képviselő ugyanakkor még mindig nem ért egyet a városvezetéssel. A helyi ellenzék főképp egy olyan pontot sérelmez, amely alapján a polgármester dönthet egyes források átcsoportosításáról, és amelyet már a korrupció miatt elítélt korábbi polgármester idején is tartalmazott a költségvetés. Ha nem jutnak dűlőre, hamarosan a kormányhivatal állít össze költségvetést a városnak. A debreciner.hu cikke.

Április 13-án közmeghallgatást tartott a 17 ezer lelkes hajdú-bihari település, Balmazújváros képviselő-testülete. Az eseményt azért szervezte Hegedüs Péter (független) polgármester, mert a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint felfüggesztették a település nettó állami finanszírozását. Ennek az volt az oka, hogy a március 17-i határidőig nem fogadták el a település 2023-as költségvetését, annak ellenére hogy már hét testületi ülésen is tárgyalták.

A balmazújvárosi közmeghallgatás résztvevői

A polgármester a közmeghallgatáson elmondta: 35 helyen módosították az eredeti költségvetéstervet. A módosításokat az ellenzékben lévő fideszes önkormányzati képviselők javasolták azon testületi tagokkal együtt (Dobi Sándorné és Ferenczi Mária), akik ugyan korábban a várost irányító Célbakísér Civil Szerveződés színeiben szereztek mandátumot, de már nem támogatják a csoportot, hanem ők is az ellenzékben politizálnak.

Ha nincs megegyezés, a kormányhivatal készít költségvetést

A polgármester közölte, hogy az önkormányzat saját bevételei messze nem elegendők a település egész éves finanszírozásához, így veszélybe került többek között a helyi bölcsőde, óvoda és idősotthon üzemeltetése, valamint a közvilágítás és a szociális ellátás is. Mint mondta, a fizetéseket májusban valószínűleg még tudják biztosítani.

Amennyiben az önkormányzati képviselők nem fogadják el a város költségvetésének tervezetét (ehhez minősített többségre lenne szükség a testületben), a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal alkotja meg.

A fideszes képviselők elégedetlenek

A közmeghallgatáson Tiba István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt állította: a költségvetésben valótlan számok szerepelnek, egyes tételekkel „törvénytelenség elfogadására kényszerítenék a képviselőket”. Tóth Attila (Fidesz) önkormányzati képviselő pedig hangsúlyozta: a városvezetés nem teljesítette minden kérésüket.

Több képviselő is tényként beszélt arról, hogy nem fognak a városban idén költségvetést elfogadni. „Itt megegyezés nem fog születni” – jelentette ki például Dobi Sándorné (független).

A balmazújvárosi politikai konfliktus hosszú évekre nyúlik vissza
Tiba Istvánt, a település korábbi polgármesterét 2014-ben Veres Margit (független), a korábbi jegyző váltotta a város élén. Veresnek 2018-ban azért kellett távoznia, mert a bíróság jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, mivel még 2012-ben, Tiba polgármestersége idején jegyzőként hivatali vesztegetést követett el.
Az emiatt kiírt időközi választást Hegedüs Péter nyerte a Fidesz által támogatott, szintén függetlenként induló Nagy Tamással szemben. Ekkor Hegedüs 53,17 százalékot szerzett, 2019-ben azonban már jóval simábban, 64,66 százalékkal tudott újrázni, majdnem kétszer annyi szavazatot begyűjtve, mint a Fidesz akkori jelöltje, Koroknai Imre.
Hegedüs ekkor már a képviselő-testületben is többséghez jutott, Célbakísér nevű szervezetével 8:4 arányban birtokolta a mandátumokat. Ez az előnyük olvadt el mára a 6:6-os patthelyzetig. Hegedüs és Tiba évek óta üzenget egymásnak, a polgármester egy alkalommal azért jelentette fel a fideszes politikust, mert egymilliárd forint ellopásával vádolta meg, de az ügyből nem lett semmi, mivel az Országgyűlés 2021-ben nem szavazta meg a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.
A 2022-es országgyűlési választáson Hegedüs Péter volt az Egységben Magyarországért pártszövetség jelöltje, és a térség más ellenzéki indulójához hasonlóan sima vereséget szenvedett, 59,19:31,10 százalékos arányban kapott ki Tibával szemben. A Fidesz politikusa egy, a választás éjjelén rögzített videóban azt üzente Hegedüsnek: őszintén reméli, hogy „elgondolkodik ezen az eredményen és végre békén hagyja ezt a várost”.

A Fidesszel szavazó függetlenek is elégedetlenek

Ferenczi Mária (független) és Dobi Sándorné önkormányzati képviselő április 6-án Facebook-bejegyzésben fejtette ki a költségvetéstervvel kapcsolatos problémáikat. Mint írták, a városnak nincs elegendő bevétele, szerintük azért, mert Hegedüs Péter nem akar bevétel- és munkahelyteremtő beruházásokat.

A poszt szerint Hegedüsék több módosítási kérésüket sem teljesítették, nem vették ki például az anyag azon pontját, amely a képviselő-testületről a polgármesterre ruházná át a kiadási előirányzatok átcsoportosítását. „Ez a költségvetési tervezet egy szakmaiatlan, megalapozatlan, káros terv, ami semmi mást nem céloz meg, mint a jelenlegi áldatlan állapotok káoszba fordulását” – fogalmaztak, majd hangsúlyozták: nincs politikai alku köztük és a Fidesz között, de ebben az ügyben konszenzus van. Közölték, nem fogják a nevüket adni ehhez a költségvetéshez.

Tiba István javaslata

Hegedüs Péter az ügyben levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ezt egy április 14-i, élő Facebook-bejelentkezésben azzal indokolta, hogy úgy látja, Tiba István, a térség országgyűlési képviselője helyi földesúrként irányítja a település fideszes képviselőcsoportját. Mint mondta, azt szeretné, ha Tiba hatna az önkormányzati képviselőkre, hogy támogassák szavazataikkal a költségvetést. „Ha ez nem történik meg, akkor tudni kell, hogy ő az, aki nem akarja ezt a költségvetést elfogadni” – fogalmazott.

Tiba István még aznap egy videóban válaszolt Hegedüsnek. Arról beszélt, hogy a városvezetés akkor is el tudja fogadni a költségvetést, ha a Fidesz három képviselője (a negyedik, Nagy Tamás papíron már nem tagja a Fidesz-frakciónak) nem szavazza meg.

Tiba szerint Hegedüs nem ért a polgármesterséghez, ezt pedig azzal kompenzálná, hogy megkéri Tibát, szóljon a képviselőinek mint biorobotoknak. „Lehet, hogy nála így működik a demokrácia és az önkormányzatiság” – fogalmazott, majd azt mondta, soha nem fogja a fideszes képviselőket arra kérni, hogy olyan előterjesztést szavazzanak meg, amellyel nem értenek egyet.

Az országgyűlési képviselő a konfliktus feloldására azt javasolta, bízza meg őt a polgármester a költségvetés megalkotásával, vagy újra üljön le tárgyalni a költségvetést nem támogató hat képviselővel.

Egy problémás mondat

Hegedüs Péter április 17-én ismét megszólalt élő bejelentkezésében az ügyben. Szerinte Tiba István nyilvánosan elismerte, hogy nem akarja segíteni a várost, amíg ő a polgármester. „Én azt gondolom, hogy ez az országgyűlési képviselői esküjével messzemenően szembemegy” – jelentette ki Hegedüs. A polgármester Tiba videójára reagálva arról beszélt: nem akar az országgyűlési képviselővel csörtézni, a városnak költségvetésre van szüksége, azt pedig nem szeretné, ha a kormányhivatalt vezető Rácz Róbert megyei főispán döntene erről.

A Debreciner kérdésére Hegedüs Péter telefonon felidézte, hogy Tiba István a közmeghallgatáson hangsúlyozta, hogy szerinte mindenekelőtt azt a fentebb már említett pontot kell kivenni a költségvetéstervből, amely szerint a polgármester jogkörébe helyezik át a kiadási előirányzatok átcsoportosítását. Hegedüs szerint ezt a kitételt márpedig hosszú évek óta tartalmazza minden költségvetés, még a korrupció miatt jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt (majd elnöki kegyelemben részesített) Veres Margit polgármestersége idején is így volt.

Veres Margit a balmazújvárosi kormányablak ünnepélyes átadásakor Rácz Róbert megyei kormánymegbízott és Tiba István társaságában

Mi a 2015-ös költségvetésben találtuk meg először a szóban forgó mondatot. Ez volt az első olyan költségvetés, amelyet már Veres polgármestersége alatt fogadtak el. Tiba a közmeghallgatáson azzal magyarázta, hogy korábban miért nem volt problémája a most kifogásolt ponttal, hogy Veres idején megvolt a bizalom a polgármester és a képviselők között.

A polgármester nem akar főispáni döntést

Hegedüs Péter szerint a kifogásolt rendelkezés a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben egy költségvetési soron nem költik el az előzetesen meghatározott összeget, míg máshol többletforrásra van szükség, a polgármester átcsoportosíthatja. „Ha ezt kivesszük, akkor megbénul a város, mert heti három-négy testületi ülésre is szükség lehet” – magyarázta.

Hegedüs kifejtette: nem akarja, hogy Balmazújváros mintaprojekt legyen a kormány számára az önkormányzatiság leépítése során az által, hogy a főispán alkotja meg a város költségvetését. Az utolsó határidő arra, hogy a képviselő-testület elfogadja a költségvetést, április 30., utána intézkedések sorát hozzák meg az illetékes hatóságok, mire végül a kormányhivatal megszabja a város költségvetését. „Annyi tartaléka nincs Balmazújvárosnak, hogy ezt végigvigyük” – fogalmazott.

A polgármester azt is elmondta: a városvezetésben nem kézi vezérelt képviselők ülnek. Ha úgy döntenek, kiveszik a helyi ellenzék által sérelmezett, általuk királycsinálónak nevezett pontot a költségvetésből, hogy el lehessen fogadni az anyagot. Hegedüs azonban úgy látja, a városvezetés már elment a falig, a vita pedig nem a számokról szól, hanem arról, hogy ne legyen mozgástere a polgármesternek. „Ez egy politikai hercehurca, hatalomátvételi kísérlet” – summázta a történteket.

Hegedüs Péter polgármester

Tavaly már megpróbálták feloszlatni a testületet

Hegedüs Péter szerint – bár a helyi ellenzék képviselői többször is kifejezték ezt a szándékukat – a testület esetleges feloszlatásának már nem lenne értelme, mert ettől még továbbra sem lenne elfogadott költségvetése a városnak. Úgy gondolja, inkább a költségvetést meg nem szavazó személyeknek kellene lemondaniuk.

Tavaly, 2022. május 25-én egyébként a képviselő-testület a Fidesz három képviselőjének előterjesztésére már tárgyalta a testület feloszlatását. A javaslatot rajtuk kívül Dobi Sándorné, Ferenczi Mária és a Fideszből kilépő Nagy Tamás is megszavazta, de 6:5:1 arányban nem ment át a javaslat, mivel ehhez (a költségvetés elfogadásához hasonlóan) minősített többségre lett volna szükség.

Tóth Attila fideszes önkormányzati képviselő ezt követően tavaly több alkalommal is követelte a testület feloszlatását. A november 25-i ülés jegyzőkönyve szerint például így biztatta a polgármestert: „Ha ön annyira nagy király, meg a képviselőtársai, önöket megválasztják nagy többséggel, és nem folynak ezek a viták, és Balmazújváros tud boldogulni.”

Balmazújváros költségvetése ügyében kerestük Tiba István országgyűlési képviselőt, a helyi Fidesz-frakciót és Ferenczi Mária önkormányzati képviselőt is, de választ mostanáig nem kaptunk.

Polgár Tóth Tamás írása.