A svéd kormányfő szerint a finnek előttük csatlakozhatnak a NATO-hoz

Ulf Kristersson sajtótájékoztatója Stockholmban 2023. március 14-én

A török kormány politikája miatt egyre valószínűbb, hogy Finnország előbb léphet be az észak-atlanti szövetségbe, mint Svédország – ismerte el kedden Ulf Kristersson.

A svéd miniszterelnök sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy már a NATO tavaly júniusi csúcstalálkozója óta egyértelmű, hogy ugyan egyszerre nyújtották be a felvételi kérelmüket, a finn csatlakozási folyamat gördülékenyebb lesz, mára pedig egyre valószínűbb, hogy Helsinki végül tényleg előbb fog célba érni.

A két ország hosszú időn keresztül azt az álláspontot képviselte, hogy a folyamat kéz a kézben jár, és mindenképpen egyszerre fognak belépni. Most azonban Kristersson hangsúlyozta: „Nem lehetetlen, hogy Svédország és Finnország ratifikációja eltérő időben fog megtörténni.”

Ehhez kapcsolódóan: Finnország a svédek nélkül is csatlakozna a NATO-hoz

Mint fogalmazott, a végső döntés Törökország kezében van, Svédország kész elfogadni olyan helyzetet is, amelyben a szomszédos Finnország – amelynek Európában az egyik leghosszabb közös határa van Oroszországgal – külön csatlakozik.

Ezzel kapcsolatban pedig megismételte, amit Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban mondott, hogy ez pusztán késlekedést okozna.

„Alapvetően nem arról van szó, hogy Svédország NATO-tag lesz-e, hanem arról, hogy mikor” – szögezte le.

Ehhez kapcsolódóan: A NATO főtitkárának mindegy, egyszerre csatlakozik-e Finnország és Svédország

Svédország és a szomszédos Finnország Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után felhagyott a több évtizedes el nem kötelezettséggel, és csatlakozási kérelmet nyújtott be a harminctagú szövetséghez. Törökország és Magyarország kivételével már minden NATO-tag ratifikálta csatlakozásukat, amelyhez azonban egyhangú jóváhagyás szükséges.

Törökország azzal vádolta a stockholmi kormányt, hogy túl engedékeny az általa terrorszervezetnek vagy egzisztenciális fenyegetésnek tartott csoportokkal, köztük a kurd közösségekkel szemben. Az előző hónap elején Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter rámutatott, hogy Ankarának kevesebb a gondja Finnország csatlakozásával.

Ehhez kapcsolódóan: Finnország és Svédország csatlakozása – A NATO-ban nem Orbán miatt rágják a körmüket

Miután Stockholmnál kevesebb diplomáciai akadállyal szembesül, Helsinki a jelek szerint még az áprilisi finnországi általános választások előtt előrelép, mivel a közvélemény is támogatja a tagságot.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.