A szófiai szovjet emlékművet védő aktivisták a végsőkig maradnak, miközben közeleg a végjáték

A szófiai szovjet katonai emlékmű egyik oldala

Ha éjszaka megjelenik egy bontóbrigád, hogy lebontsa a Vörös Hadsereg szófiai emlékművét, Hristo Milev szerint harminc percen belül több ezer ember fog érkezni, hogy fizikailag is megakadályozza az eltávolítását.

Aktivisták, köztük Hristo Milev (második balra) gyülekeznek a szófiai emlékmű tövében augusztus 22-én

Milev egyike a váltásban virrasztó aktivistáknak, akik augusztus eleje óta éjjel-nappal őrködnek a tornyosuló emlékműnél, miután Bulgária kormánya az elmúlt hetekben jogi lépéseket tett, amelyek arra utalnak, hogy küszöbön állhat az emlékmű eltávolítása.

A szófiai regionális kormányzat augusztus 17-én jelentette be az emlékmű felszámolására vonatkozó „egészségügyi és biztonsági tervet”.

A szovjet hadsereg emlékműve 1970-ben

Az emlékműkomplexumot 1954-ben állították fel, egy évtizeddel azután, hogy a szovjet hadsereg a II. világháború alatt ellenállás nélkül bevonult Bulgáriába. A Vörös Hadsereg azt követően jelent meg, hogy az ország kinyilvánította semlegességét, miután évekig a náci Németország szövetségese volt.

A szófiai emlékmű központi alakjain kék és sárga foltok láthatók egy festékszóró drón „támadása” nyomán

A szovjet emlékmű eltávolítását követelők szerint az emlékmű által megjelenített, a diadalmas szovjet katonáknak kifejezett hálát ábrázoló jelenetek valójában a történelem karikatúráját jelentik, fehérre mossák az ország elnyomó, a szovjetek támogatta szocialista rendszer korszakát, amely nem sokkal a második világháború végétől 1989-ig tartott.

A szovjet emlékmű erősen megrongált része augusztus 21-én

Az emlékművet többször is megrongálták, és a közelmúltban több támadás érte, például egy drón kék és sárga festéket szórt a tornyosuló főalakra – az Ukrajna melletti kiállás jeleként a most folyó orosz invázió idején.

Az emlékművet augusztus 17-én ért károk. A táblán a felirat: "a szovjet hadsereg felszabadítóinak – Bulgária hálás népétől"

Egy látszólag futballultrákból álló csoport augusztus 17-én késő este támadta meg az emlékművet, kalapáccsal összetörték a vitát kiváltó, nemrég felújított emléktáblát. Milev szerint az emlékmű körül állomásozó rendőrök erősítést hívtak, amely körülbelül három percen belül megérkezett. A támadás után négy embert őrizetbe vettek.

Rendőrök figyelik, ahogy a szovjet emlékmű ellenzői vitatkoznak a tiltakozó tábor tagjaival augusztus 22-én

Azok, akik azt szeretnék, hogy az emlékmű megmaradjon, rámutatnak a Vörös Hadsereget dicsőítő hasonló bécsi, berlini és pozsonyi emlékművekre, amelyek nagyrészt vita nélkül állnak, és amelyeket szigorúan figyelnek és karbantartanak.

Az emlékmű egy része Szófia ikonikus Alekszandr Nyevszkij székesegyházával a háttérben augusztus 22-én

Milev figyelemelterelésnek nevezi az emlékmű körüli politikai manővereket. A bolgár kormány szerinte „lefoglalja az elménket ezzel, így nem tudunk a nagy dolgokkal foglalkozni”. Olyan kulcsfontosságú gazdasági kérdésekre mutatott rá, mint az euró esetleges bevezetése Bulgáriában, ami az elmúlt hónapokban erős ellenállásba ütközött.

Nikola Andonov (második jobbra) az emlékművet őrző tüntetőkkel beszélget

Augusztus 21-én, egy meleg estén több vita is folyt az emlékműnél táborozó, többnyire idősebb tüntetők és az arra járó fiatal bolgárok között. Nikola Andonov egy baráti társasággal sétált arra, mielőtt hosszas és időnként heves vitába keveredett a tiltakozókkal.

„Fiatalok voltak, amikor a kommunista párt uralkodott az országban, gondolom, ezért asszociálnak jó dolgokra, amikor ezekre az időkre gondolnak. Tényleg próbálták védeni a véleményüket” – mondta Andonov.

Néhány perc után a diák kezet fogott az egyik tüntetővel, és távozott.

„Csak azt mondtam nekik, hogy nem tudják megváltoztatni a véleményemet, és én sem az övékét – mondta. – Beszéltem olyan, korukbeli emberekkel is, akik nem fogadták el ezt a totalitárius maszlagot, nekik nem volt rendben. Szóval nem is tudom, kicsit dühösek lettek, hogy nem értek velük egyet, de végül is idősebb emberek, úgyhogy vissza kellett vonulnom.”

Augusztus 21-én felkel a Hold az emlékmű fölött

Dmitri Petkov, az emlékműnél tartott táborozás szervezője elmondta a Szabad Európának, hogy a csoport a végsőkig marad, hogy megakadályozza az emlékmű eltávolítását. A tüntetők egy része úgy véli, hogy az október végére tervezett helyhatósági választások után a téma lekerülhet a címlapokról.