Afganisztán lepusztult étkezőhelyei az egyre növekvő szegénységről és éhínségről árulkodnak

Egy kandahári család kenyeret eszik teával reggelire. A nők és a gyermekek a legveszélyeztetettebbek az éhezés szempontjából. Az év elején az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) arra figyelmeztetett, hogy mintegy 1,1 millió 5 év alatti afgán gyermeket fenyeget a súlyos alultápláltság miatti halálozás veszélye, és több mint 3,2 millió gyermek szenved alultápláltságtól.

Hasibullah Firozkohban, Ghor tartomány fővárosában él. "A tálib hatalomátvétel előtt volt munkám és megéltem. Megengedhettem magamnak, hogy jól tápláljam a családomat. Sajnos azok az idők elmúltak. Az élelmiszer nagyon drága. Szégyellem magam, hogy nem tudom megadni a gyerekeimnek azt az ételt, amire szükségük van, vagy amire vágynak. Ez nagyon fáj nekem."

Az özvegy Pashtana szintén Kandahar városában él. Ő és három gyermeke krumplit eszik ebédre. Pashtana koldult, amíg a tálibok be nem tiltották annak lehetőségét a városban. A militáns csoport havonta egy zsák lisztet, rizst és étolajat ad neki, de azt mondja, ez nem elégíti ki a család szükségleteit.

"Korábban rendszeresen tudtunk húst, rizst és zöldséget vásárolni" - mondja Ahmad Zia, a nyugati Farah tartomány lakója. "Most munkanélküli vagyok, és sok élelmiszert nem engedhetünk meg magunknak. Ma már szerencsések vagyunk, ha havonta egyszer van elég pénzünk húst venni."

Ez a pár ugyancsak Kandahar városában lakik. Reggelire száraz kenyérdarabkákat esznek vízzel. A férfi munkanélküli, és a házaspár alamizsnára szorul a túlélés érdekében.

Hasibullah szerint a tálibok hatalomátvétele előtt családja rendszeresen vásárolt húst, friss zöldséget és gyümölcsöt. Ezen a fotón mutatta meg, hogyan nézett ki az étkezőszőnyege egy évvel ezelőtt.

A Tarinkot városában élő Mohammad Khannak kilenc gyermeke van. Itt otthonában ebédel a gyermekeivel. Azt mondja, vacsorára nem esznek semmit.

Zarmina özvegy, két gyermeke van. A déli Lashkar Gah városában él. Ő és gyermekei kenyeret esznek és vizet isznak ebédre. Márciusban a Világélelmezési Program szerint a nők által vezetett háztartások csaknem 100 százaléka "elégtelen élelmiszerfogyasztással" küzd. A közel 9 millió afgán közül a nők által vezetett háztartásokban élők a legkiszolgáltatottabbak, és a WFP figyelmeztet, hogy őket az "éhínségközeli" állapot veszélye fenyegeti.

A tálibok 2021 augusztusában elfoglalták Afganisztánt, ami az ország segélyektől függő gazdaságának összeomlásához vezetett, majd az élelmiszerárak emelkedését és a munkanélküliség robbanásszerű növekedését eredményezte. A gazdasági válság végül éhínséget hozott a mintegy 40 millió lakosú országban.