Amiben az élen járunk, és amiben nem (annyira)

Your browser doesn’t support HTML5

Magyarországon a világon a negyedik legnagyobb az élelmiszerárak reálinflációja, és mostanra kiérdemeltük az Európai Unió legkorruptabb országa címet is – az előbbi a Világbank, utóbbi a Transparency International legújabb jelentéséből derül ki. Közben még Orbán Viktor miniszterelnök hazánkkal kapcsolatos víziói is borússá váltak. Recsken a lakóházak mellett bontják a hegyet, és szedik le róla az erdőt, hogy kőbányát nyissanak – a helyiek megkérdezése nélkül. De hogy valami pozitívat is mondjunk: nem csak elfogadásra tanít, annál sokkal többet ad a főleg Down-szindrómásokból álló Baltazár Színház. A hét legnépszerűbb multimédia-tartalmai egy helyen.

A Baltazár Színház bejárta a világot. Amit csinálnak, az Magyarországon egyedülálló. Egyáltalán nem csak arról szól, hogy elfogadóbb legyen a társadalom a fogyatékkal élőkkel szemben. A társulat tagjai a Baltazár születésnapi rendezvényén elmesélték, mit kapnak ők a színháztól, és mit tudnak ezáltal adni.

Your browser doesn’t support HTML5

"Szeretetet sugároz" – 25 éves a Baltazár színház

Bár a hivatalos inflációs ráta nem éri el a 25 százalékot, az élelmiszerboltok kasszáinál sokkal erőteljesebbnek érezzük a drágulást. A tej, a vaj és a kenyér ára például nem 25 százalékkal, hanem közel nyolcvannal emelkedett:

Your browser doesn’t support HTML5

Egyszerűen – miért érezzük nagyobbnak a drágulást a hivatalos inflációnál?

Ehhez kapcsolódik az is, hogy a Világbank jelentése szerint az egész világon nálunk volt a negyedik legnagyobb az élelmiszerek reálinflációja, amit mindenki érezhet a pénztárcáján, de mégis leginkább azok, akik a létminimum alatt élnek. Ők pedig nem kevesen vannak: még a gazdasági növekedés csúcspontján is több mint kétmillió magyarnak volt a létminimumot jelentő havi 101 ezer forint alatti jövedelme.

A recski polgármester a település vagyonosodását reméli attól az iparűzési adóbevételtől, amelyet a kőbánya nyitása jelenthet. A helyiek egy része viszont aggódik a várható por, zaj és környezeti kár miatt, és félnek a munkálatokkal járó robbantásoktól, mert lakóházukhoz nagyon közel esik a terület. Többen politikai szálat emlegetnek az ügy kapcsán. A bányát működtető cég egyik tulajdonosa ugyanis az az ügyvéd, aki céget adott el Kósa Lajos fideszes képviselő családjának, és jó ismerőse a volt debreceni polgármesternek.

Az is kiderült a héten, hogy bár tavaly még Bulgáriát sikerült megelőzni, idén már előttünk végeztek a Transparency International korrupciós listáján. Magyarország ezúttal Kelet-Timorral, Burkina Fasóval, Kuvaittal, Trinidad és Tobagóval, Vietnámmal, illetve a Salamon-szigetekkel áll egy szinten a korrupciós listán, és az Európai Unió legkorruptabb országa lett a jelentés szerint.

A Kecskemét külterületén élőket ugyanakkor talán nem a korrupció foglalkoztatja legjobban, hanem az, hogy nincsenek megfelelő utak, emiatt naponta küzdenek munkába menet és hazafelé. Ráadásul sok idős ember él a kecskeméti tanyavilágban, ahol nemcsak a hulladékszállító jármű, de a mentőautó is nehezen jut be a házakhoz:

Ukrajnában eközben már tizenegy hónapja dúl a háború. A lélegeztető- vagy más elektromos gépekre szoruló súlyos betegeknek akár az életük is múlhat egy-egy áramszüneten. Márpedig az oroszok továbbra is az ukrán infrastruktúrát támadják:

„Valódi kínzás” – Ukrán betegek ezreinek élete függ attól, hogy van-e áram

Szabadúszóként vagy társulatban jobb színésznek lenni? Kell-e politizálnia a színháznak? Fontos-e a civil kurázsi? Szerinte a színháznak az emberről kell szólnia, nem politizálnia kell, hanem reflektálnia a világra, de most olyan világban élünk, amelyben mindenhova beszivárgott a politika. A Szelfi vendége Kovács Patrícia, a Vígszínház művésze volt:

Your browser doesn’t support HTML5

Kovács Patrícia: A legjobb dolog héttől tízig történik velem

Végül töltse ki kvízünket, amely a héten Orbán Viktor miniszterelnök országvízióival foglalkozik. 2014-re szerette volna ugyanis a kormányfő Magyarországot Európa legversenyképesebb országává tenni, és még decemberben is fényes jövőt látott Közép-Európa előtt. Aztán két héttel később már a térség ellehetetlenedésétől tartott. Mennyire emlékszik a kormányfő vízióra?