Nemzetközi díjat kapott Karikó Katalin - rangos lista

Kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója. Karikó Katalin elnyerte idén az Asztúria hercegnője-díjat tudomány és technológia kategóriában.

A mainzi BioNTech alelnöke Széchenyi-díjat is kapott 2021. márciusában. Ezzel a a koronavírus-világjárvány leküzdéséhez az első, klinikailag is bizonyítottan hatásos ellenszer kidolgozásában végzett, korszakalkotó munkáját ismerték el.

Jane Goodall angol etológus, antropológus és primatológus, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója. 2003-ban vehette át a díjat ugyanabban a kategóriában, mint Karikó Katalin.

Gloria Steinem amerikai feminista író, újságíró. Az Asztúria hercegnője-díjat ő is idén kapta. A 87 éves Gloriát kommunikáció és bölcsészettudomány kategóriában tüntették ki.

Ezen a fotón Salma Hayek színésznő mellett pózol egy kaliforniai eseményen 2014-ben.

Természettudós, dokumentumfilmes, az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik úttörője. Legújabb filmje 2020-ban jelent meg Egy élet a bolygónkon címmel. Sir David Attenborough munkáját 2009-ben ismerték el a díjjal társadalomtudomány kategóriában.

Rafael Nadal spanyol profi teniszező 2008-ban vehette át a díjat sport kategóriában. Nadal kétszeres olimpiai bajnok, jobbkezesnek született, de bal kézzel játszik.

Woody Allen amerikai író, színész, humorista, Oscar-díjas filmrendező és filmproducer. Az Asztúria hercege-díjat 2002-ben vehette át a művészetek kategóriában.

Tudósok, aktivisták és sportolók mellett szervezeteket is elismer az Asztúria hercege, illetve hercegnője díj. 2015-ben a Wikipédia kapta a díjat nemzetközi együttműködés kategóriában.

Az SOS Gyermekfalvak 2016-ban kapta meg a díjat "Harmónia" kategóriában. Ebben a kategóriában olyan szervezeteket tüntetnek ki, akik kiemelkedő munkát végeztek a béke, a szabadság és az emberi jogok védelmében.

Ez a kép a 2015-ben újonnan megnyílt, integrált SOS Gyermekfaluban készült Orosházán.

Jane Goodall, Woody Allen és Rafael Nadal is az előző évi díjazottak között van. Az Asztúria hercegnője - korábban hercege - elismerést olyan emberek vagy szervezetek kapják, akik maradandót alkottak a tudomány, a művészet vagy a sport terén. Az elismerést a spanyol Nobel-díjként is emlegetik.