Istenben és a tudományban is hisznek: beoltatják magukat a szerzetesek

A 70 éves Makarios atya és a 49 éves Pavlos atya reggeliznek az oltás előtt a kolostoruk ebédlőjében. Az Athosz-hegyi Köztársaság az ortodox vallás egyik legszentebb központja, ahova nem ortodox szerzetesként nagyon nehéz bejutni. Nők például egyáltalán nem tehetik be a lábukat, de a nem ortodox látogatók közül is csak legfeljebb napi tíz léphet be a köztársaság területére.

A 49 éves Pavlos atya kántálás közben. A koronavírus itt is futótűzként terjedt, október óta száz új esetet regisztráltak és kilencen meghaltak.

A 88 éves Pahomios atya kapja meg a Pfizer-BioNTech oltását november 16-án. A köztársaságban 40 százalék körüli az átoltottsági arány.

A 70 éves Makarios atya egyszer már elkapta a vírust, és akkor a halál közelébe került - mondta el a Reutersnek. Mintegy 1600 görög, orosz, szerb, bolgár és román szerzetes él itt 20 kolostorban.

Esti istentiszteletet celebrál Makarois atya. Októberben és novemberben újabb 100 covid-esetet regisztráltak a köztársaságban.

A 49 éves Pavlos atya a kolostor ebédlőjében. Nyáron ő is megfertőzödött a vírussal, azóta beoltatta magát. Oltási kampány folyik a köztársaságban, ahol szeretnék elérni, hogy az itt élő szerzetesek többsége kapjon védőoltást a Covid ellen.

Az oltás után beszélgetnek az atyák.

Egy szerzetes sétál ki egy kariészi gyógyszertárból.

"Természetesen hiszünk Istenben és abban, hogy megvéd bennünket, de abban is hiszünk, hogy a tudomány Isten kezében van, az Isten adománya a tudósoknak, akik ezzel az adománnyal megvédhetik az emberiséget," mondja Makarios atya, egy Athosz-hegyi ortodox szerzetes.