Az Európai Parlamentben is megváltoztak a hétköznapok a világjárvány miatt

Az Európai Parlamentben is megváltozott az élet a koronavírus-járvány miatt. A távolságtartás érdekében például nem egy teremben üléseznek. Mivel Strasbourg vörös zónának számít, ezért Brüsszelben tanácskoznak.

37,7 fok. Ennél magasabb hőmérséklettel nem lehet az Európai Parlamentbe lépni Brüsszelben. És aki azt gondolja, hogy az emberek vannak annyira elővigyázatosok, hogy érezhető hőemelkedéssel, esetleg lázzal inkább otthon maradnak, azok tévednek. Ottjártunkkor is volt egy fiatalember, akinél jelzett a gép, és emiatt megtagadták tőle a belépést.

“A demokráciát nem lehet bezárni”

Az Európai Parlament brüsszeli épülete ezen a héten sokkal mozgalmasabb, mint egy “átlagos” pandémiás időszakban. Az EP volt az az uniós intézmény, amelyik nem zárt be tavasszal, mert a parlament elnöke, David Sassoli kijelentette, hogy “a demokráciát nem lehet bezárni”. Így aztán szigorú körülmények között, tulajdonképpen csak a szakbizottsági és a plenáris üléseknek helyet adva folyik a munka március óta.

Az EP plenáris üléseinek azonban normális körülmények között nem Brüsszel a színhelye, hanem a franciaországi Strasbourg. Még múlt héten is úgy volt, hogy ismét költözik a Parlament, és egy hétre a 430 kilométerre, a francia-német határnál lévő egyébként gyönyörű városba teszi át székhelyét. Ezt egyébként uniós dokumentumok is rögzítik, évente 12 alkalommal Strasbourgban kell ülésezni.

A járvány miatt nem egy teremben üléseznek

Miután a francia hatóságok Strasbourgot járvány szempontjából vörös zónának nyilvánították, az EP elnöke úgy döntött, hogy a plenáris ülés Brüsszelben lesz.

A Szabad Európa utánajárt, hogy mik is a megváltozott szokások és a körülményekhez igazodó intézkedések.

"Az Európai Parlament tulajdonképpen a járvány kezdete óta azon ügyködik, hogy lehessen folytatni a rendes munkát, folytatódjon a jogalkotás, és betöltse minden funkcióját a parlament "– mesélte Balázs Eszter, az EP magyar sajtóreferense. - "Ugyanakkor mind a képviselőknek, mind az itt dolgozóknak biztosítani kell, hogy ne legyenek betegek. Vannak állandó intézkedések: a bejáratnál megmérik mindenkinek a hőmérsékletét, és akié 37,7 fok felett van, az nem jöhet be, és nem tanácsolják annak sem a bejövetelt, aki köhög. Hordani kell a maszkot, mindenhol kint vannak a kézfertőtlenítők. Ezeken az egyébként szokványosnak mondható intézkedéseken túl a parlament plenárisa most nem egy teremben fog ülésezni, hanem kettőben, annak érdekében, hogy megfelelő távolságra tudjanak leülni egymástól a képviselők. Egy-egy szék mellett két üres szék lesz, és így garantálni tudjuk a másfél méter távolságot. Arra ösztönözzük a képviselőket, hogy aki itt van már Brüsszelben, az jöjjön be a plenáris ülésre, viszont a többiek saját otthonukból vagy irodájukból is következik az ülést, és szavazhatnak."

A parlamentbe egyébként csak a képviselők, a parlamenti alkalmazottak, illetve azok léphetnek be, akiket a képviselők, a szakbizottságok elnökei vagy az elnök meghív.

Rajtuk kívül az újságíróknak is szabad a bejárás, de mindenkinek szigorúan maszkban kell közlekednie. A kávézókban azonban le lehet venni a maszkot, és nem kell hordani interjúkészítés közben sem.

"Hibrid működési mód"

Megkérdeztük Cseh Katalin európai parlamenti képviselőt, hogyan sikerült alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

"Törekszünk arra, hogy a választók által belénk vetett bizalommal maximálisan éljünk a legnehezebb körülmények között is, de természetesen kicsit nehezítést jelentett az elején átállni a hibrid működési módra" – magyarázta Cseh Katalin. - "Ez azt jelenti, hogy ugyanúgy részt tudunk venni az üléseken otthonról is, meg innen Brüsszelből is. Természetesen a politikának a természete olyan, hogy a személyes kapcsolat fontos, éppen ezért nekem is, mint a frakciónk egyik frakcióvezető-helyettesének, rendszeresen ki kell járnom Brüsszelbe."

A képviselő azt is elmondta, hogy ennek a hibrid működésnek az is előnye, hogy számos platform használatát meg kellett tanulnia. “A szavazás is teljesen digitális formát öltött, ami a XXI. században végülis akár időszerű is lehetne, de azért egy kicsit szenvedni kellett vele” - tette hozzá.

Beszélgettünk egy képviselői asszisztenssel is. Pancza Zoltán úgy emlékszik vissza, hogy márciusban alapvetően megváltozott, felfordult az életük, de aztán lassan sikerült alkalmaznodni.

"Fizikailag nem voltunk a házban, sokkal több időt töltöttünk otthon és természetesen ez azért meghatározó volt mindannyiunk számára. Nehéz volt az elején nagyon, sokat küzdöttünk azzal, hogy hogyan lehet a napi munkát, amit bentről végzünk, otthonról megoldani, de azt gondolom, hogy eléggé jól sikerült. Az én képviselőm meglehetősen aktív, úgyhogy a munkám nem lett kevesebb, sőt, azt gondolom, hogy voltak olyan időszakok, amikor sokkal, de sokkal többet dolgoztunk otthonról, mint amit egyébként dolgoztunk volna a házban" – foglalta össze élményeit Pancza Zoltán.

Legközelebb októberben lesz plenáris ülés. Jelenleg még úgy szerepel a tervekben, hogy Strasbourgban tartják. Ám idővel ez is változhat.