Az orosz gáz és a Nyugat

Az EU megszüntetheti az orosz gáztól való függését? Az biztos, hogy nem lesz egyszerű feladat

Ukrajna bármiféle provokáció nélküli lerohanása után tovább mélyült az Oroszország és a Nyugat közti geopolitikai szakadék. Az sem kizárt, hogy ez a megosztottság a jelenlegi rendszerek mellett visszafordíthatatlanná vált. Egy fontos terület azonban jelenleg még biztosan összeköti a feleket; ez pedig az energia.

Oroszország régóta az Európai Unió legfőbb gázszállítója, 2021 első negyedéve során például csaknem az összes szállítás feléért voltak felelősek.

Északi Áramlat 2.

Az Északi Áramlat 2. egy tizenegymilliárd dollárba kerülő gázvezeték a Balti-tenger alatt, amelyet azért terveztek, hogy Oroszország közvetlenül tudjon gázt szállítani Németországnak. A projekt számos kritikusa szerint ez csak növelné Európa függését az orosz gáztól, miközben megfosztaná Ukrajnát a számukra létfontosságú tranzitdíjbevételektől, a már meglévő érintett gázvezetékek ugyanis ukrán területeken mennek át.

Azonban a Kreml mostani lépései után Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy Berlin felfüggeszti az Északi Áramlat 2. engedélyezését, azaz lényegében ideiglenesen leállítja az egész projektet. Az USA pedig szankciókat vetett ki az üzemeltető cégre, a Nord Stream 2 AG-re és annak vezetőire.

Ha nem az oroszoktól, akkor honnan?

De honnan szerezhet az EU gázt Oroszországon kívül?

Az EU évek óta próbálja csökkenteni az orosz gáztól való függését, de még mindig Moszkvára szorul, és nem lesz egyszerű teljesen leválnia róla. Németország például tud vezetéken keresztül gázt importálni Norvégiából, Hollandiából, az Egyesült Királyságból és Dániából is. Norvégia viszont már így is a gáztermelése maximumánál jár, saját bevallásuk szerint semennyi kieső orosz gázt sem tudnak pótolni.

A világ egyik legnagyobb cseppfolyósítottgáz- (LNG) exportőre, Katar azt állítja, hogy szintén nem tudja pótolni az orosz gázt, mert legtöbb gázuk már le van kötve hosszú távú szerződésekkel.

Az Ukrajna elleni orosz agressziót követően Joe Biden amerikai elnök megígérte, hogy segíteni fog az EU-nak alternatív gázforrásokat találni.

Ursula von der Leyen a megújuló energiaforrásokba történő befektetések szükségességét hangsúlyozta.

Forrás: Európai Bizottság, Eurostat, Nordstream.com, World Energy & Climate Statistics – Yearbook 2021, Reuters.