Az ukrán menekültek zöme a fogadó országokban maradna a háború végéig

Ukrán menekültek Burgaszban, Bulgáriában. 2022. május 19.

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége azt közölte, hogy egy felmérés szerint az ukránok körülbelül kétharmada arra számít, hogy a befogadó országában marad, amíg az ellenségeskedés el nem csillapodik odahaza. A legtöbben azonban abban bíznak, hogy végül hazatérhetnek.

"Alig várják, hogy újra találkozzanak barátaikkal és családtagjaikkal, és aggódnak azok miatt, akik hátra maradtak. A legtöbben meg akarják várni, amíg az ellenségeskedés elcsitul [mielőtt visszatérnek]" – áll az UNHCR július 13-án közzétett jelentésében.

A menekültek többsége nő és gyermek, mivel az ukrán hatóságok általában nem engedték, hogy a katonakorú férfiak elhagyják hazájukat.

A felmérésben május közepe és június közepe között mintegy 4900 olyan ukrajnait kérdeztek meg, akik most Csehországban, Magyarországon, Moldovában, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában élnek.

Ehhez kapcsolódóan: Akik nem menekülnek el a háború célkeresztjébe került városokból

Összesen 5.650.272 ukrán menekült van jelenleg Európában - közölte az UNHCR. A február 24-i orosz invázió óta csaknem 8,8 millióan hagyták el Ukrajnát, és közel 3,3 millióan tértek vissza oda.

Az UNHCR szerint a fővárosból, Kijevből és a nyugati területekről érkezett menekültek nagyobb arányban terveznek visszatérni, mint azok, akik olyan területekről jöttek, ahol az orosz hadsereg aktívabb volt.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrán menekültek – alig két százalékuk marad Magyarországon
Készült a Reuters jelentésének felhasználásával.