Bebörtönzött „Jézus”: így élnek a letartóztatott orosz szektavezér hívei

Petropavlovka egy elszigetelt közösség a szibériai tajgán. Körülbelül ötezer ember lakik a településen.

A szektának otthont adó település a távoli Krasznojarszki határterület régióban fekszik. A közelben található az Utolsó Testamentum Egyházának két fontos szakrális helyszíne is, a Nap Városa (a képen elöl) és a Hajnal Háza (a hegy a képen hátul). Ezen a két helyen történik a közösség legtöbb vallási eseménye.

Petropavlovka lakói a Visszarionként is ismert Szergej Toropot követik. A korábban közlekedési rendőrként dolgozó Torop azt állítja, 1990-ben, 29 évesen volt egy látomása, miszerint ő Jézus Krisztus második eljövetele. A férfi ezután nem sokkal alapította meg az Utolsó Testamentum Egyházát. A képen Torop látható 2010-ben.

A vallás követői, avagy a „visszarioniták”, a kép 2009-ben készült Petropavlovkában. A településen tiltva van az alkohol, a dohányzás és a káromkodás is.

A Hajnal Házának kertjei. Itt lakik Visszarion, azaz Szergej Torop. A visszarioniták számára a húsevés is tiltva van, viszont tejtermékeket és tojást fogyaszthatnak. Az Utolsó Testamentum Egyházának tanításai az orosz ortodoxián alapszanak, azonban találhatóak bennük buddhista elemek, valamint megjelenik a kollektivizmus és a környezettudatosság is.

Visszarioniták egy ceremónián 2007-ben. Torop több könyvet is írt, amiket ő az Utolsó Testamentumnak nevez. Az Utolsó Testamentumban ugyanúgy vannak a lelki életről szóló értekezések, mint teljesen hétköznapi tanácsok, például a mosással kapcsolatban.

Dimitrij Khemetov, hegedűművész, Visszarion egyik követője munka közben. A férfi íróasztala fölött helyet kapott Torop arcképe is. A település lakóinak többsége még a Szovjetunióban nőtt föl, ahol a keresztények elnyomásban éltek. Torop korai követői közül soknak kevés tapasztalata volt a vallással kapcsolatban, mielőtt kapcsolatba kerültek a szektával.

Egy kapu a Visszarion lakhelyéhez vezető úton. A hegy, ahol a férfi él, szent helynek számít a visszarioniták életében. A vallás hívei hasonló módon vetnek keresztet, mint az ortodox keresztények, de még ráadásként egy kör alakú mozdulatot is tesznek a kezükkel. Elmondásuk szerint ez a vallások egységét jelképezi.

Egy hívő egy keresztet tart, amelynek három kör van minden csúcsán. A Vice riporterének egy 2012-es dokumentumfilmben az egyik visszarionita arról mesélt, hogy egy háromszögletű ufót látott lebegni a település fölött, amelynek három gömb volt minden csúcsán.

Visszarion egyik követője egy 2007-es közös imádságon. A szekta egyik kiugrott tagja azt mondta, hogy a csoport vezetője egy „ufóbolond” és a közösségi tanításai lelkileg destruktívak.

Visszarion magához ölel egy kislányt a gyülekezet egyik 2009-es eseményén. Az orosz ortodox egyház papjai többször felemelték a szavukat az új vallás ellen. Az egyik pravoszláv pap azt mondta a szektáról, hogy „a társadalomtól történő teljes elszigeteltség még soha nem tett jót az embereknek.”

Egy férfi Petropavlovka felé tart egy szekéren. A közösség vallási aspektusa mellett a szekta néhány tagja azt is pozitívumként hozza fel, hogy a településen tiszta a levegő, a természet, a víz és a föld.

Sergei Torop egy repülőn, miután őt és a szekta két másik vezető tagját őrizetbe vették az orosz titkosszolgálat ügynökei szeptember 22-én.

Visszarion őrizetben. Az ügyészség szeptember 23-án elrendelte Torop előzetes letartóztatását két hónapra. A hatóságok azzal vádolják a férfit és a két társát, hogy pénzt csaltak ki a hívőktől (egyébként a pénz is be van tiltva a közösségben), valamint azzal, hogy mentális abúzusnak vetettek alá több tagot. A szektavezér tagadja a vádakat, a szóvivője pedig egyenesen „hihetetlennek” minősítette azokat.