Belarusz szívében – egy politikai fogoly megrendítő kiállítása

Kiállítás Paval Szevjarjinyec rajzaiból Varsóban

Belarusz szívében címmel nyílt kiállítás Varsóban, amelyen a széles körben politikai fogolynak tartott Paval Szevjarjinyec börtönben készített rajzai láthatók.

A családjának levélben elküldött, ceruzával egyszerű füzetlapra rajzolt, majd később kinagyított művek szívszaggató portrékat és idilli jeleneteket ábrázolnak Belaruszból.

„Belarusz szabad lesz”

A 48 éves író, ellenzéki politikus a be nem jegyzett Belarusz Kereszténydemokrata Párt társelnöke. Hét év szabadságvesztésre ítélte őt a bíróság 2021 májusában a keleti Mahiljovban, amiért a vádak szerint „tömeges zavargást szervezett” a 2020-as, vitatott tisztaságú elnökválasztással összefüggésben.

A korábbi szovjet tagköztársaságot 1994 óta vaskézzel vezető Aljakszandr Lukasenka hatalmon maradt, de a szakértői jelentések az eredmények meghamisításáról szóltak. Ennek nyomán az Egyesült Államok, Kanada és más országok sem tekintik Belarusz legitim elnökének Lukasenkát.

A Szevjarjinyec család: Kasztusz (apa), Tacjana (anya), Volha (feleség) és Francisek (fiú)

Képek a börtönből

A kiállításon mintegy hetven képet mutattak be, köztük Szevjarjinyec családtagjait ábrázoló portrékat, belarusz templomokat és tájakat, továbbá üzeneteket, amelyeket a fiának küldött. A férfi a magánzárka jelentette nehézségek ellenére rajzain keresztül kíván történeteket megosztani és kapcsolatot tartani a szeretteivel.

A Szevjarjinyec család: Kasztusz (apa), Tacjana (anya), Volha (feleség) és Francisek (fiú)

Belarusz elektromos busz

A legelső, Mini-Cooper Franciseknek című rajza 2020. június 10-én készült, három nappal a nemzetközi emberi jogi szervezetek által politikai fogolynak tekintett író letartóztatását követően.

Szevjarjinyec egyebek mellett egy belarusz elektromos buszt és más járműveket is megörökített.

A férfi a börtönben értesült apja 2021. október 1-jei haláláról. Másnap készítette el emlékére a Portré apámról: Kasztusz Szevjarjinyec író című művét.

„Isten veled, Apa! Biztosan győzni fogunk”

Az utolsó rajz, amely családjához eljutott, a Nyári lak címet viseli, ezt 2022. február 27. és március 1. között alkotta. Az az üzenet olvasható rajta, hogy „Isten veled, Apa! Biztosan győzni fogunk”. Egy idős, fehér alapon piros szívet ábrázoló pólót viselő férfi látható a képen, amint tiltakozásképpen magasba tartja az öklét.

Bár Szevjarjinyec művészeti iskolát végzett, a felesége szerint már régóta nem rajzolt. Volhát lenyűgözi, ahogy férje fokozatosan nyeri vissza az ügyességét.

A látogatók reakciói

„Hogy lehetséges ilyen érdekes képeket készíteni a rács mögött festőállvány, rendes papír és speciális rajzeszközök nélkül? Kár, hogy nem tudom megkérdezni a művésztől” – jelentette ki a kiállításlátogatók egyike, Andrej.

Szevjarjinyec felesége a helyi sajtónak elárulta a rajzok pontossága mögötti titkot.

„Sok képeslapot küldtek az emberek Pavalnak belarusz tájképekkel, és az ezeken látható templomokat rajzolta meg” – mesélte.

A megnyitón politikusok, barátok és munkatársak osztották meg emlékeiket a férfiról, illetve kiemelték, hogy rendkívül fontos a politikai foglyok alkotásainak bemutatása.

„Jó, hogy emlékszünk a politikai foglyokra. A legjobb, amit tehetünk, hogy bemutatjuk a munkáikat. Ez azt jelenti, hogy az emberek nem törnek meg a rács mögött, hanem továbbra is szépséget alkotnak. Szomorú, hogy sokkal, sokkal több politikai fogoly van” – emelte ki Tacjana, az egyik szervező.

Vjacseszlav Szjucsik belarusz ellenzéki politikus a kiállításmegnyitón

„Komoly mutatvány ilyen képeket rajzolni Lukasenka egyik börtönében. Ez ma már nem lehetséges. A rendszer szigorúbbá vált. A Paval Szevjarjinyec politikai fogoly műveiből álló kiállítást el kellene vinni minden parlamentbe Európában” – vélekedett Vjacseszlav Szjucsik belarusz ellenzéki politikus.

Paval Szevjarjinyec Szeretlek, Belarusz című könyvéből és a rajzait ábrázoló képeslapokból befolyó pénzből politikai foglyokat és mozgássérülteket segítenek.