Berlin bemutatta új feminista külpolitikája irányelveit

Annalena Baerbock és Svenja Schulze sajtótájékoztatója Berlinben 2023. március 1-jén

A német kormány szakminiszterei ismertették az új külpolitikai irányelveket, amelyek legfőbb célja, hogy előrelépést érjenek el a nemek közti egyenlőségben világszerte.

A tájékoztatás szerint ezentúl fokozott figyelmet fognak szentelni a nők és a lányok szempontjainak a külpolitikai döntések során, hogy szolgálják a hátrányos megkülönböztetés felszámolását, ezáltal a stabilabb társadalmak létrehozását.

„Nem forradalmat hirdetünk, olyasmit teszünk, ami magától értetődik” – emelte ki sajtótájékoztatóján Annalena Baerbock zöldpárti külügyminiszter.

„Külpolitikai cselekvéseink minden területét érinti a feminista külpolitika a humanitárius segélyezéstől kezdve a stabilizációs intézkedésekig, békemissziókig és a külföldi kultúra- és oktatáspolitikáig” – tette hozzá.

Svenja Schulze fejlesztési miniszter leszögezte, hogy igazságosabb társadalmakat kívánnak teremteni, és ez nem lehetséges a nők figyelembevétele nélkül.

Berlin célja, hogy a jövőben a friss projektforrások több mint kilencven százalékát olyan kezdeményezésekre fordítsák, amelyek a nemek közti egyenlőséget is előmozdítják. Ez az arány 2021-ben csak 64 százalék volt – jelentette a dpa hírügynökség.

A német diplomácia vezetője arról is beszámolt, hogy a külügyminisztériumon belül is javítani tervezik a helyzetet, ugyanis jelenleg a nagyköveteknek mindössze 26 százaléka nő.

„Látjuk, hogy sokat tanulhatunk más országoktól” – húzta alá, rámutatva, hogy a világon már nagyjából harminc állam kötelezte el magát a feminista külpolitika mellett Chilétől kezdve Spanyolországon át Mexikóig.

A fejlesztési tárca vezetője pedig azt emelte ki, hogy azok az országok, ahol nagyobb a nemi egyenlőség, kevésbé vannak kitéve éhezésnek és szegénységnek, összességében stabilabbak.

„Ezért is pusztán józan ész kérdése, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk a fejlesztéspolitikában annak biztosítására, hogy a nőknek is vannak jogaik és erőforrásaik, illetve képviseltetve vannak” – közölte.

A globális segélyprogramokat működtető Welthungerhilfe üdvözölte a bejelentést, ugyanakkor kritizálta, hogy az irányvonalak kevés konkrétumot tartalmaznak a megvalósítást és a finanszírozást illetően.

„A finanszírozás ügye továbbra sem tisztázott. A helyi civil szervezeteknek megfelelő finanszírozásban kell részesülniük, könnyen hozzá kell férniük a pénzalapokhoz. Hogy ezt hogyan biztosítanák, az nyitott kérdés még” – írták a szervezet közleményében.

Ehhez kapcsolódóan: Traumanóták: az egyiptomi zenekar, amely segít a nőknek a tabuk leküzdésében
Készült az AP tudósításának felhasználásával.