Hatvan éve építették a berlini falat - egy nap alatt vágták ketté a várost

Kelet-német katonák őrködnek az egy éjszaka alatt felhúzott fal egyik átmeneti pontján. Az akkori kelet-német vezető, Walter Ulbricht két hónappal azelőtt, június 15-én még azt mondta "Senki sem akar falat építeni" a városban. egy hónappal később azzal indokolta a fal megépítését, hogy az  egy "antifasiszta védmű."
 

Egy kisfiú ül társa vállán, hogy átlásson a fal felett a keleti városrészre 1961. augusztus 23-án.

1962. augusztus 17-én a 18 éves Peter Fechtert a senki földjén, azaz Kelet- és Nyugat-Berlin között, szökés közben lőtték le. 

Kelet-német katonák viszik el a 18 éves Peter Fechter holttestét.

William Marsh, a Szabad Európa Rádió berlini irodájának vezetője készít interjút  a Potsdamer Platz egyik rendőrtisztjével. A háttérben kelet-német munkások építik már a végleges falat, amely kettévágta a Potsdamer Platzot, és a teret sivár pusztasággá változtatta.

Nyugat-németek (háttal a kamerának) nézik, ahogy kelet-német munkások előregyártott betonlemezeket raknak ki a berlini fal megerősítésére 1961. szeptember 12-én. 

A fal a Brandenburgi kapuval a háttérben. A berlini fal 155 kilométer hosszan húzódott át a városon, 13 ellenőrző ponttal és 302 őrtoronnyal.

A fal igazi erődítménnyé vált. Volt, ahol elérte a 3,6 méteres magasságot is, és sok helyen szögesdrótokkal, árkokkal erősítették meg, hogy minél nehezebb lehessen átszökni rajta.

Egy férfi próbál átjutni a fal másik oldalára 1961. október 16-án. Körülbelül 250-en lelték így halálukat.

Az áldozatok fényképei a fal Bernauer Strasse-i emlékhelyén 2019-ben.

1989. november 9-én este a berlini fal szerepe hivatalosan is véget ért, a következő napokban a berliniek saját kezükkel fogtak neki az építmény elbontásának.

Kelet- és nyugat-németek ölelkeznek a határok megnyitásának bejelentése után, 1989. november 10-én.

Nemcsak a német fővárost, de a nemzetet is kettészakította a határsáv, amely két rivális politikai rendszer és a hidegháború jelképévé vált. Huszonnyolc évig állt a berlini fal.