Háború és béke: ki nyeri a 2022-es választásokat?

Avagy különleges katonai művelet és stratégiai nyugalom: a Fidesz szerint ez a 2022-es parlamenti választások tétje. Nagy választási kvízösszeállítás.

Kvízeinkben Orbán- és Csurka-idézetekből csemegéztünk, összegyűjtöttük, milyen helyzetben van az egészségügy, az oktatás, a gazdaság. Azt is megnéztük, merre van az előre (nem hátra), azaz mit ígért a Fidesz tizenkét éve, és azok közül mi hogyan valósult meg. És persze a Brüsszellel vívott, soha véget nem érő harcunk sem maradhatott ki.

2021 augusztusában jogerősen megszűnt a Magyar Igazság és Élet Pártja, amely a 2002-es választásoktól kezdve már nem tudott bejutni az Országgyűlésbe. Orbán Viktor azonban időről időre olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek erősen emlékeztetnek Csurka István egykori MIÉP-elnök filozófiájára. Meg tudja különböztetni, melyik idézet melyik politikustól származik?

„Magyarország előre megy, nem hátra” – hirdeti választási kampányában a kormány, de merre van az az előre? A Fidesz–KDNP 2010-ben adott ki utoljára részletesebb választási programot, azóta csak szűkszavúan annyit fogalmazott meg, hogy „Folytatjuk”. De mit ígért 2010-ben?

Van bármilyen tétje az április 3-i választásokkal együtt kitűzött úgynevezett gyermekvédelmi népszavazásnak? Tényleg az LMBTQ-propaganda fenyegeti leginkább a gyerekeinket? Mi a helyzet a szegénységgel, a bántalmazással vagy az őket most kampánydíszletként használó politikusokkal?

„Újra begyújtottuk a motorokat, és zakatol a gazdaság” – jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz 2021-es tisztújító ülésén. Tényleg ezt érezzük, amikor sorra kerülünk a kasszánál a boltban? Mi a helyzet az infláció, az államadósság, a nettó munkabér, a nyugdíjminimum terén, vagy azokkal, akik a létminimum alatt élnek?

A Fidesz utolsó, 2010-es választási programjában az egészségüggyel kapcsolatban azt fogalmazta meg fő célként, hogy felére kell csökkenteni a kórházi várólisták időtartamát és javítani kell az ellátás minőségét. Sikerült ezt elérniük?

„Egy kormány távlatos gondolkodását mindenütt a világon azon lehet lemérni, hogy mennyit és milyen hatékonysággal költ oktatásra és tudományra” – jelentette ki még 1991-ben Orbán Viktor. Mennyit költ most erre a kormány, és milyen, számokban mérhető eredménye van az oktatáspolitikájának?

Azt már sokszor hallottuk, hogy meg kell állítani Brüsszelt, de mekkora támogatás érkezett az Orbán-kormány alatt Brüsszelből? Hogyan költöttük el? Mi a helyzet a jogállamisági eljárással? Tesztelje kvízünkkel, mennyit tud az EU és Magyarország ügyeiről! – 1. rész.

A népmesebeli bíró okos lányánál is okosabbnak kell lenniük az EP képviselőinek, ha el akarnak igazodni a kormány kommunikációján, mit is akar Magyarország Brüsszeltől. Jöjjön is meg ne is, hozzon is pénzt, meg ne is, védekeznünk kell ellene, de meg is védjük? Előző kvízünk 2. része.