Bizalomvesztés minden szinten

Your browser doesn’t support HTML5

Erdélyben a koronavírussal fertőzöttek nem bíznak a kórházakban, inkább otthon próbálják kezelni magukat. Itthon a kormány minden igyekezete ellenére sem akar dübörögni a gyerekvállalás. A belarusz–lengyel határon pedig az EU szerint Lukasenka hatalmi játszmája túszaként használja a menekülteket. Ezek voltak a hét legnépszerűbb videói, infografikái, podcastjai és képgalériái.

Erdélyben jártunk, ahol sokan nem bíznak a romániai kórházakban, inkább otthon próbálják átvészelni a koronavírus-járványt. Az országban sok megbetegedést okoz a negyedik hullám. Az átoltottság alacsony, a leromlott állapotú egészségügyi intézményekkel szembeni bizalmatlanság magas.

Your browser doesn’t support HTML5

Sokan nem bíznak a romániai kórházakban, inkább otthon vészelik át a koronavírusos betegséget

Infografikánkon azt szemléltettük, hogy a magyar kormány demográfiai törekvései ellenére egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket a nők:

A Szelfiben rendhagyó módon 1956 piros kabátos lányának történetét ismerhették meg. Sorsszerű volt, ahogy 1956. október 23-án az események középpontjában találta magát az akkor 18 éves Koszmovszky Edina. Történelmi szerep jutott neki, a Bródy Sándor utcában ő olvasta fel a diákság 14 pontos követelését.

Your browser doesn’t support HTML5

1956: a piros kabátos lány története

Képgalériában számoltunk be a belarusz–lengyel határnál kialakult menekülthelyzetről, ahol az EU szerint Lukasenka túszként használja a menedéket kereső embereket cinikus hatalmi játszmájában. Szerdán a lengyel hatóságok közölték, hogy a kuźnicai határátkelőnél a menekültek újabb csoportja próbált átjutni. Az EU azzal vádolja Belaruszt, hogy illegális határátlépésre bátorítja a menekülteket, így állva bosszút a súlyos szankciókért, amelyekkel az emberi jogok megsértése miatt sújtották.

„Lukasenka túszként használja a menedéket kereső embereket cinikus hatalmi játékához”

Videóban számoltunk be arról, hogy bár sok menekült egy szebb élet reményében vág neki a hosszú útnak az Európai Unióba, jó páran a szerb temetőkben végzik. 2015 óta 68 menekült halt meg Szerbiában a hatóságok jelentése szerint, de valós számuk ennél sokkal magasabb is lehet.

Your browser doesn’t support HTML5

Szebb életet keresnek a menekültek, de van, aki a szerb temetőben végzi

A kvízben arra voltunk kíváncsiak, tudják-e, mi mindent próbálnak választások előtt bevetni a pártok a szavazatokért cserébe. Soha nem látott pénzosztás jön ugyanis jövőre, az országgyűlési választás évében. Persze kampányidőszakban a krumpli, a hagyma, az alma is rendszeresen előkerül, de még mi minden? Itt tesztelheti, mennyit tud erről:

A nyolcvanas években lyukakat és repedéseket fedeztek fel a Holt-tenger medrében, amelyeken keresztül a víz szivárgásnak indult. Az sem tett jót a vízszintnek, hogy a tenger vizét tápláló folyót, a Jordánt egyre nagyobb mértékben használta fel a mezőgazdaság öntözésre, a tó ásványait pedig a kozmetikai ipar. Képgaléria a lassan teljesen kiszáradó Holt-tengerről:

Képeken a Holt-tenger haldoklása

Végül Kenneth Branagh új, félig önéletrajzi ihletésű filmjét is a figyelmükbe ajánlottuk. A Belfast a harminc évig tartó, északír politikai és felekezeti erőszakhullám 1969-es kezdetét mutatja be. A színész-rendező egy ír munkáscsaládból származó kilencéves kisfiú, Buddy szemén keresztül láttatja szülővárosa zűrzavaros időszakát.

Your browser doesn’t support HTML5

Ilyen volt felnőni Belfast politikai és felekezeti erőszakhullámában