Bulgária földalatti szarvasgomba-kereskedelme

Bulgária erdeiben szarvasgombavadászok ezrei és kutyáik kutatnak a luxusnak számító gomba után a nyugati vevők részére.

Ez a friss fekete szarvasgombazsákmány ugyanolyan aromás és ízletes, mint a híres észak-olaszországi szarvasgomba-területeken szedhető gomba, de ezeket bolgár erdőkben fedezték fel.

Egy 2020-as kormányzati jelentés szerint Bulgária a világ legnagyobb vadon termő erdei szarvasgomba-lelőhelye. Az értékes gomba több mint húszezer embernek biztosít bevételi forrást.

A bolgár szarvasgomba gyakorlatilag ismeretlen az országon kívül, még sok helybéli sem hallott még az erdőkben működő szabályozatlan iparágról. A Bulgáriában talált szarvasgombának mindössze egy százalékát értékesítik hazai piacon, nagy része Nyugat-Európába kerül.

Ivajlo Penev

Augusztus 9-én Ivajlo Penev szarvasgombavadász megengedte a Szabad Európának, hogy két kutyájával, Diablóval és Dinóval együtt részt vegyen egy reggeli szarvasgomba-vadászaton az északkeleti Szilisztra város közelében. Elmondta, hogyan fedezik fel a titokzatos gombát, mitől lesz tökéletes a szarvasgomba, és mennyiért lehet eladni.

Penev szerint a világpiacon forgalmazott fekete szarvasgomba mintegy ötven-hatvan százaléka a Balkánról, főként Bulgária, Horvátország és Szerbia napsütötte régióiból származik.

„Az olaszok árulják a mi szarvasgombánkat, és azt mondják, hogy olasz” – állította.

Bár a pontos számadatokat – beleértve a bolgár kormány által közzétetteket – lehetetlen ellenőrizni, köztudott, hogy a szarvasgombának feketepiaca van Olaszországban.

A balkáni szarvasgombát néha tévesen az észak-olaszországi Piemont régióból származónak állítják be. Arrafelé a finomságért könnyfakasztó árat kérnek. 2021-ben az olasz szarvasgomba egyes fajtáit kilogrammonként közel 10.300 dollárért árulták.

Penev a Szilisztra melletti erdőkben gombászik.

„Jó szezonban a szarvasgomba szinte bárhol megtalálható” – mondja, és ez még szülővárosának városi parkjait is magában foglalja. De száraz időszakokban, mint amilyen a mostani nyár, a vadászoknak pontosan tudniuk kell, hol keressék.

A sikeres vadászat kulcsa, hogy olyan kutyái legyenek az embernek, akik képesek kiszagolni a csípős gombát, és sértetlenül eljuttatni a gazdájához. Penev az olasz lagotto romagnolo fajtát részesíti előnyben, amelyet úgy jellemeznek, mint „kiváló szaglású, tartós munkást, aki gyökerestül kikaparja a szarvasgombát”. Gombavadászatra sertések is bevethetők, de őket nehezebb kordában tartani, és hajlamosak felfalni a gombát.

Penev egy speciálisan a szarvasgomba kiásására és a fák gyökereinek elvágására használt eszközt használ, amellyel minimális kárt okoz a tájban.

Diablo és Dino ide-oda száguldozik az erdőben, beleszagol a levegőbe, majd időnként belefúrja az orrát a talajba, és ás, miközben Penev noszogatja őket.

A szarvasgomba néhány centiméter mélyen a föld alatt nő bizonyos növények gyökerei között, beleértve az ebben az erdőben honos galagonyafát is. De az értékes gomba Bulgáriában csak ott jelenik meg, ahol mészkő van a tájban – mondja Penev.

Az ilyen nagyméretű szarvasgombák a legértékesebbek az éttermi ágazat számára. Miután megtisztították a szennyeződéstől és a kutyapiszoktól, díszítésként használják, és egy fehér kesztyűs pincér vág vékony szeleteket belőle az ételre. A kisebb vagy sérült szarvasgombákat levesek és más ételek ízesítésére használják.

Penev a gomba minőségét szaglással ellenőrzi – a jó szarvasgombának szinte gyümölcsös illata van, amely lassan tűnik el, mint a füst. Egyetlen szarvasgomba néhány perc alatt egy egész szobát képes betölteni az aromájával.

Az érett szarvasgomba gumiszerű textúrája olyan, mint egy gumilabdáé, és labirintusszerű a belseje.

„A szarvasgomba egész Európában megtalálható, de nem olyan ízű, mint itt – mondja Penev. – A kulcs a nap. Csak a Balkánon van ilyen napfény.”

Bulgáriában egy vadász körülbelül 103 dollárt kap kilogrammonként egy ilyen vegyes fekete szarvasgombazsákmányért. Ősszel a vadászat intenzívebbé válik, mivel megkezdődik a fehér szarvasgomba szezonja. A fehér szarvasgombát az ehető gombák Szent Gráljának tartják. Bulgáriában tavaly a vadászok az első osztályú fehér szarvasgombát kilónként 7300 dollárért tudták eladni.

„Vannak, akik az egész fehérszarvasgomba-szezont végigutazzák, és akár ötven kiló szarvasgombát is találnak, de megállás nélkül, akár éjszaka is dolgozniuk kell” – mondta Penev, hozzátéve, hogy a magas árak erőszakos területi vitákhoz vezettek.

Bulgária egyes területein a helyi vadászok kamerákat helyeznek el az erdőben, hogy kiszúrják a kívülállókat.

„Kiszúrhatják a kocsik gumiját, betörhetik az ablakokat, megmérgezhetik a kutyát (…) Nem sok vadász ilyen, de vannak” – mondta.

A szomszédos Szerbiában 2020 decemberében két szarvasgombavadászt lőttek agyon a szarvasgombaföldek miatt kialakult vitában.

Bár a szarvasgomba piaca Bulgáriában igen kicsi, a kulináris világ kezd felfigyelni a trák szarvasgombára.

Ez a szarvasgombabolt hat hónappal ezelőtt nyílt Szófia központjában. Az üzlet tulajdonosa, Feodor szerint a bolgár szarvasgomba iránti helyi érdeklődés növekszik, de gazdasági okokból továbbra is alacsony.

„Bulgária Európa legszegényebb országa, és ez a termék, mint látja, elég drága”, de a turisták egyre gyakrabban jönnek a balkáni országba, hogy megkóstolják a fekete és a fehér bolgár szarvasgombát – mondja Feodor.

Bulgáriában nehéz megtalálni a helyi szarvasgombát kínáló éttermeket. Ezt az ételt a Szófia központjában található La Capanninában szolgálták fel, ahol a fekete szarvasgombát grammonként 3,15 dollárnak megfelelő összegért árulták. Amikor a fehér szarvasgomba szezonja elérkezik – még idén –, a szeletelt szarvasgombáért grammonként 9,50 dollár körüli árat kell majd fizetni.

Bármi történjék is a bulgáriai szarvasgombapiaccal, Penev azt mondja, hogy kutyáival együtt továbbra is élvezni fogja a természetet és a szabadban folytatott munkát, legalább annyira, mint a gyümölcsét.

„Nem akarok milliomos lenni – mondta –, de ez szép élet.”