Tovább vadászik a migránsokra a bolgár önbíráskodó és a hatóságokat mintha nem érdekelné

Dinko Valev, egy roncsautó telep tulajdonosa egy régi katonai csapatszállító járművön, a Szófiától 240 kilométerre fekvő Jambol városában.

Egy zömök, kopasz fényvisszaverő dzsekit viselő férfi a puskáját lengeti, miközben egy csapat férfi arccal lefelé fekszik a földön. Szidalmazza őket és azt mondja nekik, hogy ne jöjjenek többet Bulgáriába.

A novemberben felbukkant videót sokan osztották meg a bolgár közösségi oldalakon. "Főhöse", a puskás férfi Dinko Valev, egy félprofi birkózó és híres migránsvadász, a Bulgária és Törökország határától mindössze 50 kilométerre fekvő Jambol városának szülötte.

Valev 2016-ban vált közismertté, miután Bulgáriában és külföldön is széles körben beszámoltak quadbike-os járőrözéseiről, amelyekkel az országba beszökő migránsokat akarta elfogni. Az egyik leghírhedtebb videójában a 30-as évei elején járó Valev, földön fekvő szíriai férfiak egy csoportját inzultálja. Valev szerint a férfiak azért jöttek az országába, hogy "legyilkolják a bolgárokat, mint a kutyákat".

Órákkal azután, hogy a videót publikálták, a bolgár belügyminisztérium közleményt adott ki.

"Elhovo (egy Jambol tartománybeli város) határrendőrei 20 illegális bevándorlót tartóztattak fel" - állt a szövegben.

A közlemény nem említette Valevet, sem azt, hogy milyen szerepet játszott a migránsok elfogásában. Mindez ismét kérdéseket vet fel az elmúlt években felbukkant migránsellenes önbíráskodó csoportok és a hivatalos szervek viszonyáról és esetleg arról, hogy támogatást kapnak.

Az elmúlt évtizedben migránsok ezrei érkeztek Bulgáriába, sokan közülük Törökországból és a háború sújtotta Szíriából, gyakran az Európai Unió legszegényebb országát használva ugródeszkaként, hogy bejussanak a gazdagabb és befogadóbb, északabbra fekvő országokba.

A velük szembeni negatív érzelmek a 2010-es évek közepén a határon átáramló migránsok számának növekedésével párhuzamosan nőttek. 2019-ben a Gallup felmérése szerint Bulgária a világ egyik legkevésbé elfogadó országa volt a migránsokkal szemben.

"Ezúttal úgy találtam meg őket, hogy nem is próbáltam" - mondta Valev a legutóbbi videójában, mielőtt a kamerát a férfiakra fordította volna, akiknek többsége hátizsákot cipelt és arccal lefelé feküdt a földön.

Dinko Valev azt állította: "állampolgári letartóztatást" hajtott végre.

A Szabad Európa bolgár szolgálatának nyilatkozva Valev elmondta, hogy az általa elfogott migránsokat - 20 afgánt - véletlenül látta meg. Novemberben az afganisztáni válság miatt beáramló migránsoktól tartva Bulgária 350 katonát telepített a Törökországgal és Görögországgal közös határaira.

"Kiveszed a puskát a csomagtartóból, és azt mondod nekik: "Állj, állj, állj!", és megállnak" - mondta Valev. "Ketten átsétáltak az úton. Megláttam őket és rájuk kiáltottam. Elővettem a puskát. Lementem az egyik ösvényen és figyeltem, ahogy körbe gyűlnek. Megálltak. Nem ütöttem meg őket, nem zaklattam őket."

Valev - aki főleg a Facebookon osztja meg videóit - ezután felhívta az országos segélyhívó számot, a férfiakat lefekvésre kényszerítette és ott maradt, amíg meg nem érkeztek a rendőrök. Elmondása szerint csak annyit tett, hogy "állampolgári letartóztatást" hajtott végre.

Túllépik a jogaikat a 'polgárőrök'?

Valeven és társain kívül sok más 'polgárőr' és félkatonai csoport létezik, amelyek az elmúlt években állításuk szerint azért jöttek létre, hogy megvédjék Bulgáriát a migránsok hulláma ellen.

Az "iszlám invázióról" szóló összeesküvés-elméletek és az oroszbarát és szélsőjobboldali ideológiák virulens keveréke által tüzelt csoportok, mint a Vaszil Levszki Katonai Unió és a Sipka Bolgár Nemzeti Mozgalom, Bulgária Törökországgal közös 269 kilométeres és szögesdrót-kerítéssel megerősített határán tevékenykednek. Az önbíráskodók gyakran viselnek katonai egyenruhát és gyakorlatoznak, egyesek közülük a közösségi médiában dokumentálják tevékenységüket.

A Vaszil Levszki Katonai Unió és a Sipka Bolgár Nemzeti Mozgalom 2016-ban kezdett el járőrözni a bolgár határon.

A múltban jogvédő csoportok azzal vádolták a bolgár hatóságokat, hogy bátorítják és lehetővé teszik az önbíráskodók fellépését. 2016-ban az országot egy évtizeden át irányító Bojko Boriszov akkori miniszterelnök azt mondta, hogy "minden segítséget szívesen fogadunk a rendőrségnek, a határőrségnek és az államnak. Megköszöntem [a polgárőröknek, amit tesznek]... [és] elküldtem a határrendészet igazgatóját, hogy találkozzon velük, hogy összehangolják az információikat".

A széles körű bírálatokat követően Boriszov visszavonta a megjegyzéseit, és azt mondta, hogy "az állampolgároknak nem szabad túllépniük a jogaikat".

Ha nem is bátorították az önbíráskodó csoportokat, de a bolgár hatóságokat gyakran vádolták azzal, hogy szemet hunynak a működésük felett. Bár Valevet többször letartóztatta a rendőrség, kétszer azért, mert megvert valakit, egyszer pedig azért, mert megpróbált egy emléktáblát átszállítani a bolgár-észak-macedón határon, soha nem emeltek vádat ellene.

Valev legutóbbi videója után a belügyminisztérium honlapján közzétett nyilatkozatban nem említik a szerepét. "Egy határrendészeti osztag 20 külföldi férfit azonosított. Személyazonossági okmányok nélkül voltak, azt állították, hogy Afganisztánból jöttek... az illegális bevándorlókat az elhovói rendőrség őrizetbe vette" - állt egy közleményben.

A bolgár rendőrség sajtóközpontja megerőstette a Szabad Európának, hogy az elfogott férfiak valóban az elhovói körzetben voltak, de azt állította: nem látták Valevnek a közösségi médiában feltűnt videóját. Csak azután ismerték el, hogy a helyszínen volt, hogy a Szabad Európa elküldte nekik a videót.

Törvényt sértenek-e a migránsvadászok?

Akár együttműködnek a bolgár hatóságok Valevvel, akár nem, a migránsvadászok akcióinak jogszerűségét megkérdőjelezték.

Greta Ganeva szófiai ügyvédnő szerint "bárki kezdeményezhet állampolgári letartóztatást jogsértés megakadályozására", de fegyvert nem használhatnak. "A kérdések a következők: honnan tudta meg ez a férfi, hogy az úton lévő férfiak külföldiek [és] honnan tudta, hogy megszegték a törvényt? Ez csak az okmányok ellenőrzése után történhet meg, neki pedig nincsenek ilyen jogosítványai" - mondta Ganeva.

Migránosok ülnek a földön Majko Tarnovóban egy rendőrkommandós fellépés után a bolgár-török határon, 2021. szeptember 24-én.

Az sem volt világos, hogy Valev rendes puskát vagy légpuskát hord-e járőrözés közben. A férfi azt mondta a Szabad Európa bolgár szolgálatának, hogy regisztrált fegyvere van és azért hordja az autójában, mert "egy nagy céget" vezet, és gyakran szállít nagy mennyiségű pénzt. "Nem mindig használunk pénzszállító cégeket. A rendőrség ellenőrzött engem. A puskával minden rendben van" - mondta.

De ugyanebben a Szabad Európának adott interjúban Valev azt is mondta, hogy légpuskát hord magánál. Ganeva számára ez fontos különbség.

"Vadászfegyvereket lehet tartani, de vannak bizonyos követelmények" - mondta. "Tokban kell tárolni őket és azon zárnak kell lennie". A légpuskák más kategóriába tartoznak, és ezek viselésére nincsenek hasonló korlátozások, tette hozzá.

A belügyminisztériumnek a Szabad Európának küldött írásbeli válasza szerint "a közösségi médiában közzétett videón Valevnél egy legálisan regisztrált légpuska van, amit a helyszínre érkező rendőrök megállapítottak".

2017-ben Valevnek sikerült még komolyabb fegyverzetet beszereznie, amikor tudósítások szerint katonai helikoptert vásárolt. Nem volt azonban világos, hogy a légi jármű honnan származott, vagy hogy egyáltalán működőképes volt-e.

"Bulgáriának szüksége van a hozzám hasonló emberekre: büszke bolgárokra, akik hajlandók megvédeni a hazájukat" - mondta Valev a BBC-nek 2016. márciusában, amikor kezdett széleskörben ismertté válni.

Akkoriban a legtöbb bolgár egyetértett vele. A BNT televízió nem sokkal később végzett közvélemény-kutatásában a megkérdezettek 84 százaléka mondta azt, hogy a kormányőrnek el kéne ismerni és támogatnia kellene az önhatalmúlag fellépő 'polgárőröket'.

Szöveg: Genka Sikerova, a Szabad Európa bolgár szolgálatának szófiai munkatársa, Luke Allnutt prágai munkatárs.