Az utolsó fotó

Arra kértük a Szabad Európa újságíróit, mutassák meg az utolsó fotót, amelyet a járvány kitörése előtt készítettek.

Koncertre, színházba vagy moziba menni lassan egy éve nem lehet. Boltba is csak maszkban, szabadtérre pedig csak sportolni. Élményeinket sajnos nemhogy megélni, megörökíteni sem tudjuk, amióta a Covid-19 befurakodott az életünkbe.

Legtöbbünk képgalériáiban ma már csak maszkos emberek, a home office-nak örvendező házikedvenceink vagy az ablakunkból elénk táruló látvány szerepel. Legalább egy évet kell visszagörgetnünk, ha társasági összejövetelek, ballagások, esküvők vagy egy egyszerű péntek esti kikapcsolódás képein szeretnénk nosztalgiázni.

Ezt kértük most a Szabad Európa újságíróitól - pörgessék vissza fényképeiket, és osszák meg velünk utolsó Covid előtti fotójukat.

Íme néhány - oly távolinak tűnő, hogy szinte már visszaidézni is nehéz - fénykép, amely nem sokkal a járvány kitörése előtt készült.

A "Tető" közösségi tér nyitóbulija Belgrádban 2020. február 29-én.

A szerbiai Visual Anthropology Center és partnerei február 29-én nyitottak egy közösségi teret Belgrádban Krov, azaz "Tető" néven. "Annyira sokan voltak a nyitóbulin, hogy az akkor is hihetetlennek tűnt, pláne most" - emlékszik vissza a Szabad Európa videós újságírója, Barna-Lipkovski Miklós.

"Bő két héttel később lett volna az első igazi progamunk a helyszínen, végül úgy döntöttünk, jobb lesz lemondani" - meséli Miklós, aki 2021 januárjában a járvány kellős közepén költözött családjával vissza Budapestre.

Rendhagyó nőnapi rendezvény Érden 2020 márciusában.

Jakab-Aponyi Noémi kolléganőnk tavaly részt vett egy rendhagyó érdi nőnapi rendezvény szervezésében, amelyet még éppen meg tudtak tartani a Legyen nőnap! országos eseményeihez csatlakozva.

"Túlélők és szakemberek emelték fel a szavukat a családon belüli bántalmazás és a kapcsolati erőszak ellen. Volt jótékonysági sütivásár, aminek a bevétele a Szociális Gondozó Központ krízisalapjába ment. És persze volt tánc is" - ezt örökíti meg a fotó, amelyen Noémi a lánya mögött táncol.

Megtelt a tel-avivi Banana beach Izraelben 2020 elején.

Srandolók, szörfözők és pihenni vágyó emberek élvezik a napsütést ezen a fényképen, amelyet Báthory Róbert kollégánk készített a pandémia kezdete előtt nem sokkal. 2020 nyarán - bár 40 fokos meleg tombolt - a partra sem lehetett lemenni fürdőzni Izraelben.

Egy ital mellett beszélgetnek a helyiek a tel-avivi Carmel piacon a járvány kitörése előtt.

"2020 márciusában egy óriási "Don't panic" felirat jelent meg a Carmel piac bejáratánál. Mindenkinek be kellett zárnia a pandémia miatt. Pedig ez a piac arról híres, hogy péntekenként óriási tömeg és hatalmas bulik vannak a mellékutcákban is."

"Békeidőben, pandémiamentesen ilyen, mint ezen a képen" - emlékszik vissza Róbert.

A Kaláka és Bogdán Zsolt Kányádi estje a Nemzeti Színházban 2020. március 9-én.

Pablo Gorondi kollégánk több tucat alkalommal járt már Kaláka-koncerten, a Nemzetiben azonban 2020-ban látta és hallotta őket először. "Csodálatos hangulatot teremtettek" - meséli.

Amikor arról kérdeztük, mi jut eszébe, amikor erre a képre pillant, egy Kiss Anna verset említ, ami egyben a legkedvesebb Kaláka-lemezének is a címe: "Csak az egészség meglegyen!".

"Pandémia alatt pláne!" - teszi hozzá Pablo.

A Szabad Európa igazgatójának macskája igencsak jól érzi magát gazdája ölében.

Csák Gyula a család macskáját kapta lencsevégre körülbelül egy évvel ezelőtt. Azt azért bevallja, nem volt nagy rajongója a macskáknak, sokáig ágált egy háziállat örökbefogadása ellen.

"Aztán mégis beadtam a derekam, és mint a kép is mutatja, a helyzet gyökeresen megváltozott" - emlékszik vissza a Szabad Európa igazgatója.

A képet közvetlenül az első magyarországi lezárás előtt készítette. "Nem gondoltam volna, hogy egy évvel később már azt fogom várni, mikor mehetek be végre a munkahelyemre" - tette hozzá.

Egy szánkóval tért haza kolléganőnk és kisfia a 2020 márciusi lomtalanítás után.

Németh Dóra kolléganőnk tavaly egy jó állapotban lévő szánkót "fogadott örökbe" az egyik kerületi lomlatanításon, amit meg is örökített.

Kisfiával közösen vitték haza a fából készült darabot tömegközlekedéssel, amelyen - akkor még - senki nem viselt maszkot.

"A buszon azért vicces volt utazni vele" - mondja nevetne Dóri, amikor felidézi az egy évvel ezelőtti emléket.

A Florida State University campusa 2020 márciusában.

"Amikor Magyarországon bejelentették a korlátozásokat márciusban, Amerikában még "normális" volt az élet. Emlékszem, szinte minden ismerősöm elutazott a tengerparthoz a tavaszi szünet alatt" - meséli Horváth Daniella, aki az Egyesült Államokban tanult, amikor beütött a járvány.

"A szünet után lavinaszerűen történtek az események. Minden átállt online üzemmódba, a videós munkámat ilyen formában nem tudtam folytatni, néhány nap őrlődés után úgy döntöttem, hazajövök Magyarországra" - folytatja Daniella, aki hazautazása előtt még gyorsan készített néhány fotót a kihalt egyetemi campuson.

"A diplomaosztót online rendezték meg, így ezek az utolsó képek a ballagási fotóim is egyben" - teszi hozzá.