Csak romok és sebek: búcsú a porig rombolt otthontól Donyeckben

A légitámadásban megsérült 66 éves Szvetlana Bojkót vigasztalja ismerőse, Julija Krjukova az idős nő házának a romjai előtt. 
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozata szerint több, mint 1100 orosz katona esett el Bahmutnál, és 1500 sebesült meg annyira, hogy nem tudja folytatni a harcokat. Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy erői az elmúlt 24 órában több mint 220 ukrán katonát öltek meg a donyecki térségben.
 

Szvetlana Bojko a végsőkig kitartott elhatározása mellett, hogy nem hagyja el otthonát, de a legutóbbi légicsapásban a háza is lakhatatlanná vált és ő is megsérült. 
 

Szvetlanát kísérik ki a házából, nem maradhat ott tovább.
A Putyin magánhadseregeként elhíresült zsoldossereg, a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin vasárnap azt mondta, hogy amint Bahmutot elfoglalták, megkezdik az újabb zsoldosok toborzását. De ez még szerinte is messze van; beszédében elismerte, hogy a helyzet „kemény, nagyon kemény”

Egy ikon sértetlen maradt Szvetlana nappalijának falán.
Prigozsin a beszédében hozzátette: „Minél közelebb vagyunk a város központjához, annál keményebbek a harcok (…) Az ukránoknak kifogyhatatlannak tűnő tartalékaik vannak, de mi csak nyomulunk előre rendületlenül”

A nő kutyája is sértetlenül túlélte a támadást. 
Az ukrán csapatok ellenőrzik Bahmut nyugati részét, míg az orosz Wagner zsoldoscsoport a keleti rész nagy részét, a frontvonalat a városon keresztülfolyó Bahmutka folyó jelöli – közölte a brit hírszerzés egy hétvégi jelentésében.

Elbúcsúzik otthonától az idős nő, egy ikont még magával visz. 
Elemzők arra számítanak, hogy az ukrán ellentámadás április-május folyamán kezdődhet meg komolyan, amint javul az időjárás és további katonai segélyek érkeznek, köztük Leopard tankok.

Légiharc-rakéta az égen március 10-én Donyeck fölött. 
Oroszország egyik fő célja most az egész ukrajnai Donbász ipari régió elfoglalása, benne a Donyecki és Luhanszki területtel.

Egy sebesült katonát látnak el a szanitécek, mielőtt kórházba szállítják a Donyecki területen március 12-én.
Bár  pontos számok nem elérhetők, az ENSZ adatai alapján a több mint egy éve tartó háborúban elesett katonák száma mindkét oldalon több mint százezer lehet, egyes becslések szerint az oroszoknál a kétszázezret is elérheti. 

Mindkét fél óriási veszteségekről számol be, de nem a saját, hanem az ellenséges csapatokkal kapcsolatban Donyeck keleti részén. Most már azoknak a civileknek is el kell hagyniuk az otthonukat, akik eddig ragaszkodtak szülőföldjükhöz.