Csehországban ismét felpörgetik a szénbányászatot

Képünk illusztráció

A prágai kormány bejelentette, hogy az energiaellátás biztosítása érdekében a korábbi terveket felülbírálva fokozni fogják a szénkitermelést az ország északkeleti részén.

Zbyněk Stanjura cseh pénzügyminiszter csütörtökön közölte, hogy az OKD állami vállalat legalább a jövő év végéig felpörgeti tevékenységét a fontos bányavidékként számontartott régióban. Később a helyzet értékelésének tükrében ezt akár 2025-ig is kiterjeszthetik.

Az eredeti tervek szerint még idén leállították volna itt a szénkitermelést, a kereslet azonban hatalmas a feketekőszén iránt – mutatott rá a tárcavezető.

Az elmúlt hónapokban több más európai ország is úgy döntött, hogy részben szénerőművekkel váltja ki az orosz energiahordozókat, ami azonban veszélyezteti a klímacélok teljesítését.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU 2035-től betiltja az új benzines és dízeles autók forgalmazását

Oroszország jelentősen csökkentette földgázszállítását Németország, Olaszország és Ausztria irányába, míg Franciaország, Lengyelország és Bulgária már egyáltalán nem kap orosz gázt.

Roman Sikora, az OKD vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a vállalat jövőre 1,3 millió tonnányi feketekőszenet fog kitermelni. Ezt jórészt a háztartások fűtésére és áramtermelésre használják majd fel.

Csehországban szénerőművek állítják elő az elektromos áram csaknem ötven százalékát. A kormány célja, hogy 2033-ra teljesen kivezessék e rendkívül környezetszennyező létesítmények használatát.

Az Európai Unió augusztustól betiltotta az orosz szén importját.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.