Vákumszivattyúval és merülőfallal tisztítják az olajat a Ráckevei-Duna-ágból

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság többféle eszközt is bevet. Fotó: OVF

Valaki több köbméter olajat öntött egy szigetszentmiklósi esővíz-csatorna kifolyóba. A szennyeződés innen azonnal a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba (RSD) jutott. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a Duna-ág megtisztítása akár 10 napba is telhet.

A vákumszivattyú működés közben. Fotó: OVF

A Vízügyi Főigazgatóság december 12-én kapott lakossági bejelentést arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe utca és Rév sor kereszteződésénél található csapadékvíz-csatorna kifolyónál és az ott kezdődő nádasba olaj került.

A merülőgát tartozékai. A gáttal akadályozzák meg, hogy a szennyeződés tovább terjedjen a Duna-ágon. Fotó: OVF

A Vízügyi Főigazgatóság kiérkező szakembere "a motorolaj és gázolaj közötti sűrűségű szénhidrogén-származékot" talált a Duna-ágban és a mellette húzódó nádasban körülbelül 2 ezer négyzetméteren.

A merülőfal nagyjából 150 m hosszú. Fotó: OVF

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság már aznap III. fokú vízmőség-védelmi készültséget rendelt el. Közleményükben azt írják: "Annak érdekében, hogy a veszélyes anyag ne tudja elszennyezni a teljes Duna-ágat, munkatársaink a Ráckevei (Soroksári)-Duna medrében egy nagyjából 150 méter hosszú, felfújható merülőfallal körbekerítették azt a gyékényes-sás részt, ami megtartotta az olajszennyezést, valamint a merülőfal és a növényzet közé is olajfelitató lapokat helyeztek. A kármentesítéshez a szennyezett vízinövényzetet el kell távolítani, mivel annak sűrűsége nem teszi lehetővé, hogy az olajfelitató anyagot kijuttassuk, illetve az olajleszedő gép működtetése biztosítható legyen."

A munkához egy nádvágóval felszerelt kétéltű munkagépet is használnak. Fotó: OVF

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság tett feljelentést az ügyben, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz. Közben civilek több mint egy millió forintos nyomravezetői díjat gyűjtöttek össze adományokból.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!