Előválasztás Budapesten, eltűnő szavazatok Moszkvában

Your browser doesn’t support HTML5

Ezen a héten is összegyűjtöttük a Szabad Európa legnépszerűbb multimédiás tartalmait. Körbejártuk az ellenzéki előválasztás néhány helyszínét Budapesten, és foglalkoztunk az orosz választásokon bevetett trükkökkel. A "Szelfiben" Ekler Luca világcsúcstartó paralimpikonnal beszélgettünk.

Az előválasztás egyik nagy kérdésére kerestük a választ: hajlandóak lesznek-e az ellenzékiek átszavazni 2022-ben, ha nem az ő jelöltjük nyeri az előválasztást? Nagyon sokan nem akartak videón nyilatkozni – "nekem még van állásom, nem adhatom az arcomat" – mondta egy választó a Széll Kálmán téren. Név nélkül már többen nyilatkoztak, közülük a legtöbben azt mondták "mindenképpen" arra fognak szavazni jövő tavasszal, aki ezen a voksoláson győzni fog – "nincs más választás". A szavazó sátraknál dolgozó önkéntesektől is megkérdeztük, támogatnák-e munkájukkal egy másik párt jelöltjét is, ha arra kerüne sor.

Your browser doesn’t support HTML5

"Belzebubra is szavaznék" – mekkora az átszavazási hajlandóság?

A Szelfiben Ekler Lucával beszélgettünk, aki már gyerekkorában is sportolt, de 10 évesen rosszul lett egy fociedzésen. Azonnal kórházba vitték. Négy nap alatt folyamatosan bénult le a bal oldala, az orvosok a negyedik nap jöttek csak rá, hogy sztrókot kapott. Ekler Luca pár hete Tokióban aranyérmet szerzett távolugrásban.

Your browser doesn’t support HTML5

Tízévesen sztrókot kapott, most paralimpiát nyert

A friss EU-s állásfoglalás kapcsán infografikán szemléltettük, milyen jogai vannak az azonos nemű pároknak a különböző országokban.

Szerver hiba

Nem ezt akartuk megmutatni Önnek. Elnézését kérjük, az URL-t elküldtük a webes csapatunknak vizsgálatra.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

Politikusaink közül jó páran szenvedélyes vadászok. A közelgő vadászati világkiállítás kapcsán összegyűjtöttünk néhányat azon trófeák közül, amelyekkel a címlapokra kerültek a vadászgató közéleti személyiségek.

Az Egységes Oroszország párt a győzelmét ünnepelte a héten, Putyin a választási csalásról szóló jelentéseket nyugati lejáratókampánynak nevezte. Közben újabb és újabb bizonyítékok kerülnek elő különféle választási csalási technikákról. Több szavazókörben szó szerint eltűnhettek a szavazatok. Megmutattuk, hogyan és miért.

Your browser doesn’t support HTML5

Eltűnő tinta - a választási csalás varázslatos formája

Oroszországban a helyzet tehát változatlan, Németországban viszont most hétvégén tartják a szövetségi választásokat. A választások egy korszak: Angela Merkel kancellárságának végét is jelentik. Képekben foglaltuk össze az elmúlt 16 évét, amíg kancellár volt.

Merkel 16 éve képekben

Kitört a Cumbre Vieja vulkán vasárnap délután La Palma szigetén. Az izzó magma több száz otthont pusztított el, több mint hatezer ember kénytelen volt elhagyni otthonát. A 83 ezer lakosú La Palmán utoljára 1971-ben volt vulkánkitörés.

Your browser doesn’t support HTML5

Videón a Kanári-szigeteken pusztító lávafolyam