EU-s forrás, ami nincs, de ha van is, mire?

A „dollárbaloldalnak ad pénzt” az EU, Magyarországnak nem Orbán Viktor miniszterelnök szerint. Videóban magyaráztuk el, pontosan honnan és mennyi pénz nem jöhet. A kormány kommunikációja szerint ettől függ a pedagógusbérek emelése is, akik közben beszédes képeket posztolnak arról, mi a baj az iskolákban. Végül ha jön is pénz az EU-ból, milyen csodák megvalósítására költjük? E heti kvízünkből ezt tudhatja meg. A hét videóiból, podcastjaiból és képgalériáiból válogattunk.

Röpködnek az ezer milliárd forintok, amikor a magyar kormány és az uniós vezetés közötti vita tétjéről cikkeznek a lapok. A bizonytalanság a forint árfolyamára is hatással van, a pénzek érkezése pedig a gazdaság állapotára. Videónkban elmagyaráztuk, honnan és mennyi pénz nem jöhet :

Your browser doesn’t support HTML5

Egyszerűen: milyen EU-s pénzekért küzd Magyarország?

Közösségi oldalainkon is beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország teljesítette az Európai Bizottság felé tett 17 vállalását, és nyilvánvalóan politikai okai vannak annak, hogy most nem adják oda a pénzt:

Szintén a miniszterelnök szerint a magas energiaárak, az energiaimport drágulása miatt évente négyezer milliárd forintot veszít a költségvetés, ha ez nem volna, lehetne bért emelni. Közben újabb erőre kapott a pedagógusok polgári engedetlensége, miután többüket kirúgták éppen az engedetlenségben való részvételük miatt. Az iskolák sorra osztják meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének közösségi oldalán a tanári karok életkor szerinti megoszlását, felhívva a figyelmet arra, hogy egyáltalán nem túlzó a kérdés, ki fog holnap tanítani.

Amikor egy kép többet mond minden szónál – avagy ki fog holnap tanítani?

Na de milyen csodás célokra költjük az EU-s forrásokat, amikor éppen kapunk? Ezt tudja meg, ha kitölti e heti kvízünket:

Szintén az egyre magasabb energiaárak miatt az állatvédők is kongatják a vészharangot, mert egyre több kutyát visznek vissza a menhelyekre, és egyre kevesebbet fogadnak örökbe, miközben a mentésre már alig futja az állatvédőknek, akikre sem a rezsicsökkentés, sem az üzemanyag-ársapka nem vonatkozik. Az adakozók száma eközben zuhan. Kelet-Magyarországon tragikus a helyzet, de a fővárosi régióban sem jobbak a kilátások – mondták az állatvédők

Új podcastsorozatunk, a Nirvánia után legújabb részében Németh Vladimirt, Vovát, a legendás klub, a Tilos az Á vezetőjét kérdezte Kerényi György kollégánk többek között arról, hogy mit lát a mai magyarországi könnyűzenei kultúra lehetőségeinek, miért nem csinálta meg ő a Szigetet, és mit szól ahhoz, hogy a „libernyákoknak” most nem osztanak lapot.

Your browser doesn’t support HTML5

"Nem látom azt, hogy a kultúra terepére számomra van visszaút": Németh Vladimir, számos kulturális kezdeményezés elindítója

Végül arról is beszámoltunk, hogy miközben egyre többek szerint újabb mozgósítást rendelhet el Vlagyimir Putyin orosz elnök, az orosz sorkatonák kétségbeesett családtagjai a közösségi médiában panaszkodnak szeretteik rossz körülményei miatt. Azt mondják, hogy a katonák nem kaptak megfelelő kiképzést, hiányoznak az alapvető katonai felszerelések, és maguknak kell élelmet és vizet szerezniük. A családtagok követelik, hogy Moszkva vonja vissza a frontról a nemrég mozgósított csapatokat.