Extrém időjárás a Földön - a Marson minden rendben

Bahcsiszerajban készült ez a kép február végén egy miniatúra parkban. A város a Krími Tatár Kánság fővárosa volt évszázadokon át, neve azt jelenti: "kertpalota". Nagyon ritkán szokott itt havazni.
 
 

Az Etna Európa legaktívabb vulkánja. A tűzhányó február közepe óta újból életre kelt.

Ez a Niagara-vízesés alja. Míg Olaszországban a folyékony kőzet biztosít látványos témát a fotósoknak, Észak-Amerikában a megszilárdult víz.

Obersdorfban a síugró versenyen nem lehetett közönség - csak annak képmása. Németországban volt olyan hely a közelmúltban, ahol mínusz 20 fokról emelkedett plusz 20-ra a hőmérséklet. Ez történelmi rekordnak számít.

Ezt a képet az olasz tűzoltóság fotósa készítette Camogliban, ahol egy földcsuszamlás miatt több száz sírhely csúszott a tengerbe.

Camogli Genova közelében található, ezen a képen közelebbről láthatók a földcsuszamlás nyomai.

Napozó kölniek a Rajna partján. Sokaknak kellett Németországban büntetést fizetniük a járványügyi szabályok megszegéséért, akik nem tudtak ellenállni a napozás csábításának.

A jól ismert Niagara-vízesés nem a megszokott arcát mutatja, ritkán szokott teljesen befagyni, de idén februárban mégis ez történt.

Az Etnát és a vulkáni tevékenység füstjét és fényét ilyenkor Szicília legtöbb részéről látni lehet.

Ezt a panoráma képet a Preserverance nevű marsjáró készítette, illetve annak több fotójából lett összeillesztve. A Marson látszatra minden rendben, nem olyan extrém az időjárás. Az igazság valójában az, hogy a hőmérséklet ingadozás például sokkal extrémebb a földinél: mínusz 140 Celsius a minimum, +20 fok a maximum hőmérséklet. A -63 fok átlagosnak számít.

Ez a kép a Mars talaját mutatja meg. Nem véletlenül hívják vörös bolygónak. Február 22-én készítette a NASA Preserverance nevű szondája ezt a felvételt. Hogy a szonda hol landolt a Marson, megtudhatja ebből a videónkból: https://www.szabadeuropa.hu/a/jezero-krater-mars-bosznia/31115403.html

Földünk időjárása rendkívül szeszélyesen alakul mostanában. A Marson viszont, egyelőre úgy tűnik, ehhez képest nincsenek szokatlan természeti jelenségek.