Ezer darab ötven évvel ezelőtti rendőrségi fotóval bővült a Fortepan gyűjteménye

A Fortepan fotóarchívum ezer, a hetvenes évek elején Budapesten rendőrségi fotósok által készített képet tett közzé, amelyek ritka betekintést nyújtanak a gulyáskommunizmus kriminalisztikájába. A képek nagy részénél még hiányzik a történet, a szerkesztők számítanak az olvasók információra is.

Helyszíni szemle a hetvenes évek elején

A fenti kép, amelyen egy rendőr egy budapesti vasútállomáson rekonstruál egy bűntényt, egyike a Fortepan szabad felhasználású közösségi fotóarchívum által néhány napja közzétett ezer, 1971–72 között készült fotónak, amelyet anno nem a nyilvánosságnak szántak. A képek forrása: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.c.10

Az előző képen látható rendőr egy másik egyenruhás férfira szegezi a pisztolyát, aki egy Kalasnyikovot tart a kezében. A felvétel a hetvenes években, egy bűnügyi helyszínelésen készült

A képek ismeretlen rendőrségi fotósok munkái, akiknek az volt a feladatuk, hogy megörökítsék a súlyos és pitiáner bűncselekmények helyszíneit. A gyilkosság, öngyilkosság, rablás, lopás és politikai véleménynyilvánítás tereiről és felületeiről készült felvételek a Kádár-korszak lenyomatai.

Letakart holttest ugyanott, ahol az előző két fotó készült

A Fortepan Budapest Főváros Levéltárától kapott lehetőséget a gyűjtemény feldolgozására. A levéltár anno a Rendőr Főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályának archívumából kapta meg a negatívokat.

Egy őrizetbe vett férfi egy bűncselekmény rekonstrukciójánál a Kispest vasútállomáson

Egyik képhez sem mellékeltek magyarázó feliratot. A levéltár úgy örökölte meg a negatívokat, hogy semmilyen háttér-információt nem kapott hozzájuk.

Autóbaleset a hetvenes évek Budapestjén

A Fortepan alapítója, Tamási Miklós szerint a sorozat azért is egyedülálló, mert a képeken Budapest kevésbé ismert arca jelenik meg, olyan környékek, amelyeket a korabeli fotósok többsége figyelmen kívül hagyott.

Betört kirakat

„A képeken Budapest olyan részei jelennek meg, amelyeket ritkán vagy egyáltalán nem látunk – írja Tamási. – A külvárosok és a peremkerületek világa.”

Politikai falfirka Budapesten a hetvenes évek elejéről

A fotókon látható különböző bűncselekmények és balesetek mellett Tamási szerint „különösen jelentősek a politikai falfirkákról készült képek, amelyeket a rendőrségen kívül aligha fotózott bárki is”.

Rendszerkritika, amelyből nyomozati anyag lett

Az ehhez hasonló üzeneteket az akkori hatóságok lefényképezték, és vizsgálatot indítottak.

A hajóállomás jegypénztárára festett apró horogkeresztek a Dunakorzón. A felvétel 1971 és 1972 között készült

Az efféle politikai üzenetek hosszú börtönbüntetéssel járhattak.

Véleménynyilvánítás egy kőpárkányon

Kerényi György, a Szabad Európa újságírója felidézte felesége unokatestvérének történetét, aki akkoriban volt katona, és akit a rendőrség tetten ért, amikor az Európa Kiadó rockzenekar egyik dalának refrénjét írta fel valahova, amely így szólt: „De ne taníts ölni, ha élni akarsz.”

„Volt egy tárgyalás, de szerencséje volt – mondta el Kerényi. A férfi elkerülte a börtönt. – Ez a nyolcvanas évek elején történt, egy sokkal enyhébb légkörben, mint korábban.”

Egy elkobzott, szeszes itallal és egyiptomi gyártmányú cigarettával teli táska

A Fortepan online fotóarchívum munkatársai a hozzászólásokból is gyűjtenek információkat, amelyeket aztán ellenőriznek. Ez azt jelenti, hogy a következő hetekben-hónapokban valószínűleg további részletek látnak napvilágot a BRFK-hagyaték képeiről.

Vonatszerencsétlenség hatósági perspektívából

Még több tízezer, csak negatívkockákon fennmaradt hasonló fotót őriznek Budapest Főváros Levéltárában.

Kíváncsiskodók gyűlnek egy letakart holttest köré Budapesten

Tamási szerint a Fortepan csapata „mindenképpen folytatni akarja” a több ezer rendőrségi fotó feldolgozását.

Rendőr bűnjellel a hetvenes évek Magyarországán

A képek azért is fontos felvételek, mert – ahogy a Fortepan munkatársai írják – „a nyers dokumentarizmus eszközeivel tudósítanak a Kádár-korszakról”. Az ezer képből álló anyag Bűnös Budapest ’70 címmel található meg a Fortepan oldalán, illetve a szerkesztők összeállítottak egy nyolcvan darabos topválogatást is a kriminológiai és fotótörténeti kutatások kedvelőinek.