Művészeti alkotásként értékesítenék feldíszített ukrán roncsok képeit

Ukrajna nemzeti virága, a napraforgó egy kiégett autón a Kijev melletti Irpinyben. Az installáció egyes ukránok körében megbotránkozást kelt, míg mások üdvözlik az újszerű megközelítést, amellyel pénzt gyűjtenek a háború alatt elsorvadt ország művészeti közösségének

Az installáció az Irpinybe vezető főút mellett található, ahol a hatóságok szerint két-háromszáz civilt öltek meg a február 24-én kezdődött invázió során. Az ukrán erők március végén foglalták vissza a lerombolt várost. A városi hatóságok jóváhagyták az alkotást, és biztosították a művészeket, hogy senki sem halt meg a járművekben

Az egyik járműtulajdonos megköszönte a művészeknek, hogy „szebbé tették az autókat”. Egy kijevi lakosnak azonban nem tetszett, mondván: „Az emlékek még mindig túl frissek”

„Értem, hogy a virágok reményt mutatnak a jövőre nézve, és hogy Ukrajnát nem lehet elpusztítani, annak ellenére amit az oroszok megpróbáltak tenni, de ez talán túl korai” ÷ mondja Casimir Kiendl, aki walesi származású, de már Ukrajnában élt, amikor a háború kitört

Trek Kelly, egy Los Angeles-i falfestő és Olena Janko, a projektben részt vevő ukrán művész azt mondja, hogy tiszteletben tartja az aggodalmakat, de reméli, hogy a helyszín az elmélkedés helye lesz.

„Igen, vannak emberek, akik nem értettek meg minket. Azt gondolják, hogy azok sírján táncolunk, akik meghaltak – mondja Janko. – De mi meg akarjuk mutatni, hogy az élet megy tovább. Meg fogjuk nyerni a háborút, le tudjuk győzni az ellenséget, akár ecsettel, akár fegyverrel”

Trek Kelly, aki segített elindítani a projektet

Vjacseszlav Ribka és Olena Janko ukrán művész festéket visz fel az installációt alkotó számos autó egyikére. Az amerikai Beautifyearth.org jótékonysági szervezet adományokat fogad a művészek számára, amelyekből adókedvezményt lehet levonni, és hamarosan közzéteszik a részleteket arról, hol lehet majd az NFT-ket (teljesen egyedi digitális termék) megvásárolni.

Trek Kelly szerint más ukrajnai városok is felajánlottak helyszíneket további műveiknek. „Szeretnék megszépíteni ezeket a lepusztult területeket, amíg újjá nem építik őket, hogy a romokból egyfajta újjászületésként ragyogás, szín és természet törjön elő”

Egy ukrán katona imádkozva keresztet vet a létesítmény előtt

A művészeket, akik ragyogó napraforgókat festenek az ukrajnai orosz invázió során megsemmisült, kiégett autók roncsaira, sokan kérdőre vonják, hogy helyénvaló-e megszépíteni a vérengzés maradványait.