Flex és bizonytalanság – a lebontott bolgár szovjet emlékmű sorsa

A Szófia központjában lévő Szovjet Hadsereg-emlékmű eltávolítása közben sok bolgár azon tűnődik, vajon látja-e még valaha.

A hatóságok azt állítják, hogy az emlékművet – amelyet december 12-én kezdtek el bontani – helyreállítják, és újra látható lesz. Arról azonban nem tudni, ki és hogyan fogja újjáépíteni, és az sem világos, hogy hol lehetne kiállítani.

2023. december 18-án éppen eltávolítják a talapzatról a szófiai Szovjet Hadsereg-emlékmű egy darabját

A Vörös Hadsereg-emlékmű körül évtizedek óta zajló viták nem szűntek meg azután sem, hogy a munkások elkezdték darabokra vágni a legfelső szobrait. Az emlékművet flexszel daraboló munkások látványa sokakat meglepett. Egyesek megkérdőjelezik az eltávolítás technikai szükségességét, mert szerintük a politikai feszültségek kiéleződésének kockázatát jelentheti.

Egy 2023 októberében végzett felmérés szerint a válaszadók 30,7 százaléka szeretné, ha a kommunista korszakból származó komplexum a helyén maradna, míg 22 százalékuk azt, ha lebontanák, 27,8 százalékuk szerint pedig múzeumban kellene kiállítani.

Állványzat a Vörös Hadsereg-emlékmű körül december 12-én, nem sokkal a bontás megkezdése előtt

Marin Markov szobrászművész, aki részt vesz a szófiai emlékmű bontásában, a Szabad Európa bolgár szolgálatának azt mondta, hogy a központi szobrok feldarabolása technikailag szükséges volt. Mint mondta, a komplexum központi oszlopának tetején lévő három alak szobra derékig betonnal volt kitöltve, összesen legalább harminc tonnát nyomott, ezért a szoborcsoport meghaladta a legtöbb daru kapacitását.

„A figurákat ezért két-három darabban távolítottuk el, amelyek egyenként kevesebbet nyomtak, mint a daru négy-öt tonnás, maximális kapacitása” – mondta Markov.

Repedés a szófiai emlékmű egyik központi szobrának lábán december elején

Markovot októberben bízta meg a szófiai regionális kormány, hogy készítsen jelentést a Vörös Hadsereg-emlékmű központi szobrainak állapotáról. A szobrász néhány alakon mély repedéseket talált, amelyek állítólag veszélyessé tették.

December 12-én este munkások levágták az oszlopon lévő egyik szobor karját, nem sokkal később a szovjet katona és a gyermekét karjában tartó nő fejét is eltávolították. Ezt követte másnap a munkás szobrának eltávolítása.

A szófiai regionális hatóságok által közzétett terv, amelyen látható, hogy az emlékmű szobrait milyen részekre vágnák

Vira Todeva, a szófiai régió kormányzója szerint a bontás sorrendje a kormánya által jóváhagyott tervet követte.

A tervet december 15-én hozták nyilvánosságra, miután az oroszbarát bolgár politikai pártok, amelyek ellenezték az emlékmű eltávolítását, kérdéseket tettek fel.

A terv részletezte az emlékmű eltávolításának konkrét ütemezését, beleértve azt is, hogy a központi szobrokat milyen darabokra kell felvágni. A terv szerint a szobrok eltávolítása december 19-ig tartott.

A bolgár kulturális minisztérium elrendelte a bontás szüneteltetését, amikor már folyamatban voltak a munkálatok. A minisztérium azt állította, hogy a munkát előzetesen nem egyeztették vele.

A Vörös Hadsereg-emlékmű eltávolított szobrai

A szakemberek eltérő véleményen vannak az ilyen típusú emlékművek lebontásának legjobb módjáról.

Veliszlav Minekov szobrász és volt miniszter, a bolgár művészeti akadémia munkatársa egyetértett azzal, hogy az emlékművet a biztonságos eltávolítás érdekében darabokra kell vágni, de azt mondta, hogy az a mód, ahogyan tették – flexszel (kézi sarokcsiszolóval) –, megnehezíti és költségessé teszi a későbbi helyreállítást.

„A technikai lebonyolítás nagyon zavar” – mondta. A munkát „kapkodónak, szakszerűtlennek” nevezte.

Marin Markov szobrász megvédte a flex használatát, mondván, hogy nincs jobb alternatíva.

„A penge egy milliméter vastag, ami egy ilyen szobornál semmi” – mondta. A nagyobb teljesítményű fémvágó eszközök pengéi Markov szerint akár nyolc milliméter széles vágást okozhatnának.

Petya Penkova, az Országos Régészeti Intézet fémrestauráló szakértője szerint Bulgáriában már korábban is bontottak bronz emlékműveket, de nem ilyen nagy méretűeket, és nem azzal a szándékkal, hogy később restaurálják.

A Szovjet Hadsereg emlékműve Szófiában 2023 augusztusában

Ha a bontási munkálatok végül befejeződnek, a Vörös Hadsereg-emlékmű jövője bizonytalannak tűnik. A városvezetés által közzétett tervből kiderült, hogy a műemlék darabjait a Szófiától délkeletre lévő Lozen település közelébe szállítják.

A hivatalos tervek szerint az emlékművet restaurálják, és egy olyan helyen állítják ki, ahol nem propagandisztikus, hanem oktatási szerepet tölt majd be.

Egyesek azonban attól tartanak, hogy az emlékmű csak porosodni fog valahol egy raktárban. Kezdetben úgy gondolták, hogy az emlékművet a szófiai Szocialista Művészeti Múzeumban állítják majd ki, de az igazgatója nemrég azt mondta, hogy nem megoldható, a restaurálásra pedig még nem jelentettek be kivitelezőt.

Penkova szerint az olyan jelentős tárgyak esetében, mint a Vörös Hadsereg-emlékmű, elengedhetetlen a teljes útiterv.

„Ha hosszú távú tervet készítünk, akkor az összes szakaszra vonatkozóan ki kell dolgoznunk” – mutat rá Penkova, aki szerint az emlékművel kapcsolatos megszólalások „az érzelmek hullámain lovagolnak”.

Vira Todeva regionális kormányzó a Szabad Európának azt mondta, hogy sürgősen meg kellett oldani az emlékmű helyzetét az oszlopon lévő sérült szobrok jelentette veszély miatt. Keresik a vállalkozót a restaurálásra, de a szobrokat addig sem lehetett a helyükön tartani.

Az 1300 éves Bulgária-emlékmű Szófiában egy 2014-ben készült felvételen

2017-ben egy másik, az 1300 éves Bulgária nevű, kommunista időkből származó, kevésbé megosztó emlékművet is eltávolítottak Szófia központjából azzal az ígérettel, hogy helyreállítják és kiállítják, ami eddig nem történt meg.

A szófiai regionális történelmi múzeum megerősítette a Szabad Európa bolgár szolgálatának, hogy az emlékmű jelenleg darabokban van egy raktárban, és a restaurálásnak nincs ismert ütemterve.

A Szocialista Művészet Múzeuma igazgatója, Nikolaj Ustavalijszkij az elfeledett 1300 éves Bulgária-emlékműre utalva a Szabad Európának azt mondta: „Attól tartok, hogy a szovjet hadsereg emlékműve ugyanerre a sorsra jut.”