Folyó a szemétbe fojtva

Fotó Dimitry Ljasuk A Tisza nevében című dokumentumfilmjéből

Civilek vívnak szélmalomharcot több ezer tonnányi szemétár ellen, amely folyamatosan ellepi a Tiszát. Az EP-választás Magyar Péter miatt lett izgalmas, aki nemcsak az ellenzékre jelent egzisztenciális veszélyt, de a kormánynak is válságüzemmódba kellett kapcsolnia miatta a választási szakértő szerint. Bár a kormánypártok a békével kampányolnak, de blokkolják az uniós békekeret kifizetéseit. Hova rejtik a NER milliárdosai a vagyonukat, és miért? A hét legizgalmasabb videóiból, podcastjaiból és közösségimédia-tartalmaiból válogattunk.

Szemétszigetek mellett úsznak el a hattyúk, mérgező mikroműanyagokkal teli nádasokban ívnak a keszegek, és orrfacsaró bűz mindenhol. Mindez a Natura 2000-es területnek számító Tisza-tó egyik legszebb részén, ahova megállíthatatlanul ömlik a szemét a Tiszából. Részletekért nézze meg a Szabadon legújabb epizódját:

„Ha nem lett volna a kegyelmi botrány, és annak farvizén nem robbant volna be Magyar Péter a közéletbe, unalmas és lagymatag lett volna a kampány, így viszont Magyar Péter egzisztenciális fenyegetést jelent a legtöbb ellenzéki pártra, a Fidesz pedig válságkezelő üzemmódban van, ezért sokkal nagyobb erőkkel készül az EP- és önkormányzati választásra, mint korábban bármikor” – mondja László Róbert, a Political Capital választási szakértője:

„Csak a béke” – ezzel kampányol a kormánypárt az EP-választásra, de közben megvétózza az Európai Békekeret kifizetéseit. Kinek árt ezzel? A meglepő választ meghallgathatják podcastunkban:

Your browser doesn’t support HTML5

A láthatatlan vétó: a magyar kormány az Európai Békekeret kifizetéseit is gátolja

Ugrásra készen várják a kínai ügyfelek a letelepedési kötvény új verzióját, amelynek köszönhetően ezúttal nem állampapírt kell vásárolnia, hanem ingatlant, vagy ingatlanalapba kell fektetnie a pénzét annak a külföldinek, aki könnyen és gyorsan tartózkodási engedélyhez akar jutni Magyarországon. A részletekről kollégánk beszélt egy podcastban:

Your browser doesn’t support HTML5

Letelepedési kötvény újratöltve

„Hová lett a pénz?” – kérdezte Brüsszelből bejelentkezve közösségi oldalán tavaly Orbán Viktor. Mi azt mutattuk be, hova rejtik a NER milliárdosai a vagyonukat, és miért:

Your browser doesn’t support HTML5

Egyszerűen – Mi az a magántőkealap?