Válaszolt George Clooney a magyar államtitkár bírálataira

George Clooney a 69. Cannes-i Filmfesztiválon, 2016. május 12-én.

Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt - áll az amerikai filmsztár közleményében, amelyben a "sorosozásról" is elmondta a véleményét.

Az amerikai filmsztár közleményében gyakorlatilag tételesen reagál a magyarországi bírálatokra. Az ügy előzménye, hogy a közéleti, politikai kérdésekben is gyakran megnyilatkozó Clooney a minap egy lapinterjúban a világban tapasztalható dühről és gyűlöletről beszélve Jair Bolsonaro brazil és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt említette.

Erre reagálva Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár azt írta a közösségi oldalán, hogy „George Clooney valószínűleg nem fogja félrenyelni a kávéját az én véleményem miatt, de ettől még a butaság butaság marad. Mondjuk, szerintem Orbán Viktornak sincsenek álmatlan éjszakái azért, mert George Clooney marhaságokat beszél róla”.

Az államtitkára Hír TV-ben is beszélt az ügyről, ott úgy fogalmazott, tiszteli azokat, akik a saját szakmájukban jók, és ilyen Clooney is, de ez nem jelenti azt, hogy ért a világpolitikához. Hozzátette, óva intene attól, hogy az amerikai világsztárt orákulumnak tekintsék, szerinte egyébként az sem biztos, hogy Clooney pontosan tudja, hol van Magyarország, és javasolta, hogy jöjjön el Budapestre, nézze meg, milyen jó hely.

A közmédia ezután az Origo cikke alapján Clooney szavait azzal hozta összefüggésbe, hogy a színész "jóban van Sorosékkal. Soros György fiával, Alex Sorossal közös fényképe is van".

Clooney: szégyellném magam, ha nem szólalnék fel...

Az amerikai színész az ügynökén keresztül kiadott közleményében hazugságnak nevezi, hogy Soros György befolyására mondta azt, mit mondott. Mint közli, Soros Györggyel egyszer találkozott egy menekültválságról szóló ENSZ-tanácskozáson a fiával pedig egy davosi eseményen futott össze.

A magyar sajtóban felkapott nyilatkozata kapcsán a színész azt írja: “Szégyellném magam, ha nem szólalnék fel nyilvánosan az efféle a tekintélyelvűség ellen, amelyben az Orbán-rezsim az ellenőrzése alá vonja a médiát, a cégeket drákói adószabályoknak veti alá, elhallgattatja a szabad sajtót, csak az ő engedélyükkel fotózható a drótkerítésük, démonizálja a jogfosztottakat, és a szélsőjobb felé kacsintgat".

A nyilatkozatban Clooney felemlegeti magyarországi látogatásait is. A világ egyik leghíresebb színésze először az 1980-as években járt Magyarországon, de rosszul emlékszik, amikor azt írja, hogy az ország akkor még "a Szovjetunió része volt". Szerinte az ország a 2000-es évek elején a Szovjetunió bukása után elért demokratikus siker ékes példájának látszott. "Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt" - zárul a nyilatkozat, amelyről a Telex azt írja, hogy közlése előtt hitelességéről megbizonyosodott.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!