A falnak mondták el titkaikat: megfejtették a katedrális ősrégi graffitijeit

A székesegyház híres a mozaikjairól és a freskóiról is, de ezek mellett körülbelül 7 ezer, a XI-XVI. századból származó üzenetet és nevet is találunk itt a falakba vésve. Szentmise a katedrálisban 2019-ben.
 

A kijevi Szent Szófia-székesegyház sötét sarkába vésett üzenet arra figyelmeztet: "Ahogy egy anya akaratlanul is bajt okozhat gyermekének elméjének megvilágosításával, úgy világosítja meg Isten is az embert, ha gondot zúdít rá. Annak az embernek az elméje viszont, aki letér a helyes útról, az a bűn számára válik nyitott edénnyé". A figyelmeztetés a XII. században íródott óegyházi szláv nyelven.

Egy XVI. századi egyházi tanuló is hagyott itt üzenetet az utókornak: “Itt imádkozott és hajolt meg Szent Szófia előtt Hryhoriy Didovics".

A Szent Szófia-székesegyház Nagy Vlagyimir uralkodása alatt épült, körülbelül ezer éve. A Kijevi Rusz számos uralkodóját temették itt el. 

A Szent Szófia-székesegyház ősrégi köveibe számtalan üzenetet véstek be, amelyeket egy kutatócsoport, Vjacseszlav Kornienko (a képen) vezetésével, fordított le. Több kötetes tanulmányuk idén jelent meg. 

A képen Kornienko tanulmányozza a régi véseteket még a 15 éves kutatómunka elején. 

A történész szerint “az emberek a kortársaik számára vésték a falba ezeket az üzeneteket, amelyek azonban nekünk is segítenek az ő szemükkel látni a világukat".

"Bohdan Kam... 1625"
Ez volt az első falvéset, amit megfejtett a kutatócsoport 2006-ban. 
 

A testvérek, Ioan és Baltazár Sztotcki 1615-ben vésték ide ezt az üzenetet. 
 
Kornienko azt is hozzáteszi, hogy valaki olyat is el mert mondani a falon, amit sehol máshol nem mondott el.

Az egyik legelső graffitit 1076-ban készítette Petro egy kacsáról. 

"Bűnös vagy Jakiv, mert hazudtál a bíróságon, hogy elválhass Annától. Isten kíméljen meg téged a bosszúmtól." Ez a felirat később kommenteket kapott a kor olvasóitól: "Oj" - vésték be a falba, ami ma egy szomorú vagy összeráncolt homlokú emojinak felelne meg.

A Szent Szófia-székesegyház graffitijeiről szóló tanulmánygyűjtemény 12 kötetből áll.
 
 

​Volt, aki bosszúval fenyegetőzött egy hazug férjnek, más azt véste be a székesegyház falába, mikor imádkozott itt, és volt, aki csak egy kacsát rajzolt - mindezt ezer éve. Egy ukrán kutatócsoport 15 évnyi munka árán megfejtette a kijevi Szent Szófia-székesegyház ősi falvéseteinek titkait.