„Ha isten is úgy akarja, felnőnek, és nem fognak emlékezni a rémálomra, amiben most élünk” – Mi lesz az ukrán árvákkal?

Your browser doesn’t support HTML5

A Szabad Európa Facebook-oldalának kommentelői közül is sokan próbálják relativizálni az ukrajnai háború rémtetteit. A héten első kézből igyekeztünk információhoz jutni a helyszínről tudósító ausztrál fotóstól; helyi szerkesztőségünk ellátogatott egy óvóhelyre, ahova az árvákat menekítették a háború elől, és megmutattuk, milyennek látta az életet egy kilencedikes tanuló az ostromlott Mariupolban.

Magyarországon a kormányközeli médiumok sok esetben az orosz háborús propagandát visszhangozták, ami hatott a közvélemény jelentős részére – erről bárki meggyőződhet, aki beleolvas a közösségi médiában megjelenő kommentekbe. A helyszínről tudósító független ausztrál fotóst, Warren Richardsont kérdeztük a háborúról.

Your browser doesn’t support HTML5

Ausztrál fotós Ukrajnában: Itt igenis mészárlás folyik

Csaknem hatezer árvát evakuáltak az ukrajnai háborús övezetből. Ezeket a gyerekeket az ukrán törvények szerint a háború alatt nem lehet örökbe fogadni. A Szabad Európa helyi szerkesztőségének munkatársai ellátogattak az egyik óvóhelyre, ahova a kimenekített gyerekek kerültek.

Your browser doesn’t support HTML5

Menekülés a háborúból: Ukrajna árvái

Alona Zahreba kilencedikes tanuló videónaplót vezetett arról, milyen volt az élet az ostromlott ukrán kikötővárosban. Elmesélte, hogyan gyűjtöttek havat, amikor elzárták a vizet, és megmutatta a közeli robbanások füstjét. A Szabad Európa helyi szerkesztőségének azt is elmondta, hogyan menekült el családjával.

Your browser doesn’t support HTML5

Videónaplót forgatott Mariupol sorsáról egy kilencedikes diák

Egy fotós, aki Mariupol szovjet korabeli vas- és acélműveit dokumentálta, képeivel betekintést nyújtott az ukrán Azov zászlóalj és az orosz erők közötti végső leszámolás helyszínéül szolgáló mariupoli gyárba.

Ehhez kapcsolódóan: Azovstal: az ukrán fémüzem, amely végvárrá vált

A fotóriporteri munka ereje abban rejlik, ha a történet mesélője képes megörökíteni az elröppenő, de maradandó hatású pillanatokat. Ez viszont veszélyes is lehet, különösen háborús időkben. Makszim Levin ukrán fotóriporter és dokumentumfilmes Ukrajna orosz megszállásáról tudósított, amikor megölték. Képeivel emlékezünk rá.

Az Ukrajnában megölt fotóriporter, Makszim Levin megrázó öröksége

Az ukrajnai háború mellett itthon még mindig sokakat érdekelt, mi vezethetett a Fidesz–KDNP újabb kétharmados győzelméhez. Kende Anna szociálpszichológus, az ELTE docense arról beszélt a Szelfiben, hogy nem annak a húszezer szavazatszámlálónak kell megoldania a közoktatás kérdését, aki most szembesült az aluliskolázottság mértékével, ez állami feladat, de ezeket az energiákat lehetne arra fordítani, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra.

Your browser doesn’t support HTML5

„Ne gyűlölködésbe menjen át a választások utáni csalódottság” – Kende Anna szociálpszichológus

Kvízünkben pedig azzal foglalkoztunk, milyen államkasszát vesz át saját magától a regnáló kormánypárt a választások után. „Egyre jobban nézünk, talán sohasem néztünk ki olyan jól, mint ma este” – közölte Orbán Viktor a választások utáni győzelmi beszédében. Vajon az államkassza is ilyen jól néz ki? Mi a helyzet az infláció, az államháztartási hiány és az államadósság terén?

Az Instagramon követnek már bennünket? Ott ilyen és ehhez hasonló posztokkal találkozhatnak: