Hajdúnánáson a duplájára emelték a földadót, petíciót indítottak Márki-Zay Péter ellen

Hajdúnánás határának jelentős részén most víz borítja a földeket

Jócskán megemelték a földadót a fideszes vezetésű Hajdúnánáson, ahol a polgármester a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik alelnöke. Ez az a szervezet, amely a Magosszal közösen tiltakozott, amikor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyen bevezették a földadót.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) és a helyi Fidesz tiltakozását váltotta ki novemberben, hogy a Márki-Zay Péter által vezetett Hódmezővásárhelyen földadót vezettek be. A két agrárszervezet december 6-án még petíciót is indított az ügyben Soha többé földadót! címmel. Érveik szerint a „háborús szankciók” és az aszály már így is eléggé sújtja a gazdákat, ráadásul szerintük fennáll a veszélye annak, hogy más, baloldali vezetésű települések követni fogják Hódmezővásárhely példáját. A Fidesz debreceni szervezete a következő szöveggel osztotta meg a petíciót közösségi oldalán: „A Gyurcsány–Bajnai-korszakban megszoktuk, hogy ott tesz a baloldal a magyar emberek kárára, ahol csak tud, de ezúttal nem hagyhatjuk.”

Politikai támadásról beszél Márki-Zay Péter

Az áprilisi választáson az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjeként induló polgármester a Debrecinernek elmondta: Hódmezővásárhely előtt már kilencven másik település is bevezette ezt az adónemet. Úgy látja, a NAK, a Magosz és a Fidesz kampánya hazugságokra épül. Egyrészt nem közvetlenül a gazdáknak, hanem azoknak kell majd adózniuk, akik bérbe adják a földjüket, másrészt szerinte az új adó nem fogja megemelni az élelmiszerárakat sem, mivel más települések hasonló adói sem jártak áremelkedéssel.

Márki-Zay Péter kifejtette továbbá: négy hektár alatt senkinek nem kell majd fizetnie földadót. Egy ekkora termőföld értéke a polgármester elmondása szerint Hódmezővásárhelyen aranykoronától függően tíz- és húszmillió forint között mozog, tehát a földadó azokra vonatkozik, akiknek van tíz-húszmillió forint értékű földje, amit nem használnak, hanem bérbe adnak. A politikus hozzátette: ettől függetlenül ha valakinek mégis a megélhetését veszélyeztetné az új adóteher, akkor a megfizetését az anyagi helyzet igazolása után el fogják engedni.

A polgármester elmondta: szántó esetében évi 0,99 forintot, egyéb művelési ág esetében pedig 0,59 forintot fognak kérni négyzetméterenként, egy hektár után tehát 9900 vagy 5900 forintot. Hozzátette: az elmúlt két évben Hódmezővásárhelyen az átlagos földbérleti díjak hektáronként évi hatvanezer forintról százezer forintra növekedtek.

Hangsúlyozta: ma körülbelül kilencven településen létezik földadó, de Hódmezővásárhely az egyetlen, ahol teljes mértékig a szegények és az időskorú rászorulók támogatására fordítják a befolyt összeget.

„Ez valójában politikai támadás, Lázár János elmondta, hogy a családját érinti a dolog, tudjuk, honnan fúj a szél” – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy akkor mégis miért érik támadások az új adót.

A NAK egyik vezetője polgármesterként a helyi földadó duplájára emelése mellett érvelt

Az ügy pikantériáját többek között az adja, hogy Hajdúnánáson november 24-én, néhány nappal a hódmezővásárhelyi közgyűlési döntés után emelték duplájára (aranykoronánként négyszáz forintra azzal, hogy 12 ezer forint alatt nem kell fizetni) a már 2014-ben bevezetett földadót. A hajdúsági eset kapcsán sem a NAK, sem a Magosz, sem a Fidesz nem tiltakozott. Különösen érdekes az a tény, hogy a település polgármestere, Szólláth Tibor (Fidesz) a NAK egyik alelnöke. Már a helyi földadó bevezetésekor is ő állt a kisváros élén.

Hajdúnánáson a novemberi képviselő-testületi ülésen Bódi Judit ellenzéki frakcióvezető éppen azt kifogásolta, hogyan találhatja a Fidesz egyszerre problémásnak a hódmezővásárhelyi és problémamentesnek a hajdúnánási földadót. Szólláth Tibor hozzászólásában különbségként azt hangsúlyozta, hogy Hajdúnánáson már évek óta létezik ez az adó, Hódmezővásárhelyen pedig újonnan vezették be.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a NAK és Szólláth Tibor polgármester nem tartja-e visszásnak a helyzetet, miszerint egy olyan adónem miatt szerveztek aláírásgyűjtést, amelyet a NAK egyik vezető tisztviselőjének városában nemcsak már évekkel korábban bevezettek, de a napokban még duplájára is emeltek. Telefonon sem a polgármestert, sem a NAK egyéb vezetőit nem sikerült elérnünk. Levelet küldtünk nekik, amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Polgár Tóth Tamás írása.