Hatósági ár és eltűnő készletek – körkép Szombathelyről

Hatósági áras termékek egy szombathelyi boltban

A 2021 őszén indult, majd 2022 novemberében kibővített árstophoz a kormány decemberben rendelettel tette kötelezővé a rögzített árú termékek tartását. Szombathelyen minden árstopos termék kapható, csak tudni kell, mi és hol. Egyetlen vásárlással valószínűleg nem lehet a kosárba pakolni az összes hatósági áras terméket, de beszerzésük – ahogy boltkörutunk is bizonyítja – nem lehetetlen. Cikkünk pillanatfelvétel, ottjártunk óta változhatott a kínálat és a mennyiség is az adott boltokban.

Az infláció elszabadulása miatt a magyar kormány még 2021 őszén árstopot vezetett be egyes alapvető élelmiszerekre. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy előírták e termékek kötelező árát, aminél drágábban nem lehetett árulni – akkor sem, ha ez veszteséget okoz.

2022 novemberében aztán kibővítették a 2023. április 30-ig tartó árstopot. Az árszabályozás cikkünk írásakor a következő termékekre terjed ki:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej (e termékek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál)
  • tyúktojás
  • étkezési burgonya az újburgonya kivételével (e termékek ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál)

Nem nehéz belátni, hogy ha egy terméket olcsóbban kell adni, mint amennyiért az üzlet beszerzi, akkor abból egyszerűen nem fog készletet tartani; vagy ha igen, akkor az összes többi termék árát emeli meg a veszteségei kompenzálására. Ezek kigazdálkodása a nagyobb láncoknak könnyebb, de a kisboltosoknak komoly nehézséget jelenthet.

A nagyobb árumennyiség gyors felvásárlását az üzletek azzal próbálják elkerülni, hogy csak egy-két darabot adnak el egy vásárlónak. Nyilván nem lehet ellenőrizni, megakadályozni, hogy valaki többször is bemenjen a boltba a termékekért, de a mennyiségi korlátozásnál többet nem nagyon tudnak tenni árumennyiségük védelméért.

Az eltűnő készletek problémáját a kormány egy decemberi rendelettel próbálta elintézni: kötelezővé tette a termékek árusítását.

„Az ársapka mellett biztosítani kell, hogy a rögzített árú termékek rendelkezésre álljanak. Ennek érdekében határozták meg, hogy a kereskedők az érintett termékekből a 2021. évi átlagos napi mennyiséget árusítani kötelesek” – fogalmazott Nagy István agrárminiszter még 2022 decemberében.

A szabályok betartását az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. A szabályok megszegése pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával is büntethető.

Mivel kíváncsiak voltunk arra, hogy az üzletek be tudják-e tartani a kormány újabb és újabb, számukra kedvezőtlen előírásait, tettünk egy kört a szombathelyi üzletekben. Azt tapasztaltuk, hogy minden terméket meg lehet vásárolni a városban, de egyik boltban sincs minden tételből a polcokon. Burgonyából sehol nem volt hiány, de a hatósági áras tej és egyes termékek nem mindenütt voltak elérhetők.

Hatósági áras termékek egy szombathelyi bolt polcain

Magyarország első Tesco áruházában, az Oladi lakótelepen kezdtünk. Itt a sertéscomb és az UHT tej hiányzott, illetve a csirkerészekből sem volt minden elérhető; a többi terméket megtaláltuk. Lisztből, cukorból és étolajból kevés volt a polcokon – ezt magyarázhatja az is, hogy hamar elhordják a vásárlók ezeket a termékeket. Tojásból csak a nagyobb kiszerelésű, fóliázott fajta volt elérhető. Ebben a boltban az üdítős hűtők egyike sem volt bekapcsolva a pénztáraknál.

Vásárlási körutunkat a Verseny utcai Lidlben folytattuk. Itt a 2,8-as UHT tej raklapja üres volt, mellette a nem árstopos, 1,5 százalékos tejé viszont tele. A különböző zsírtartalmú tejek közötti árkülönbség majdnem százszázalékos. Sertéscomb és csirkemell sem volt a boltban, a többi húsféle igen, a sütéshez fontos alapanyagok pedig látszólag normális mennyiségben kaphatók.

Egyes termékek hiányát okozhatja az is, hogy nagyon gyorsan elkapkodják a vevők, és bár a raktárban esetleg van még készlet, a boltok árufeltöltői nem mindig tudják tartani a tempót a vásárlókkal

Bár a szomszédos Aldiban tejből csak fél karton volt a polcon, csirkemellből sok volt. Sertéscombot viszont itt sem találtunk. Ez a termék csak a Sparban volt elérhető, a 11-es Huszár úti üzletben, ahol a csirkerészek kivételével szinte mindenből találtunk vásárolható tételt.

Egyes csirketermékek nem mindenhol elérhetők

Arra, hogy az árstopos termékekből keletkező veszteséget mely árukon és milyen mértékben hozzák vissza a boltok, nehéz válaszolni. Valóban olcsóbbak a központilag kiválogatott termékek, és láthatóan az áruházak sem akarják megkockáztatni a büntetést vagy a boltbezárást. Ugyanakkor a hatósági áras és a korlátozás által nem érintett termékek közötti aránytalan árkülönbség miatt gyaníthatóan ugyanott vagyunk fizetéskor, mintha a kormány nem avatkozott volna bele az önszabályozó piaci folyamatokba.