„Ellenzem a támadó háborút” – orosz civilek a bevonulásról; elbukott EU-s pénz Nyíregyházán

Your browser doesn’t support HTML5

Szegregációra költötte a városfejlesztési pénzt a nyíregyházi önkormányzat. A megkérdezett oroszok többsége ellenzi a háborút, de van olyan is, aki bevonul, ha kell. Szakszervezetek és titkos nagyköveti jelentések podcastjainkban. Hol a legalacsonyabb a minimálbér az unióban? – infografika.

Ezen a héten is összegyűjtöttük a hét legnépszerűbb multimédiás tartalmait a Szabad Európán. Két videót, két podcastot és egy infografikát ajánlunk figyelmébe.

Nyíregyháza önkormányzatának több mint 1,7 milliárd forintos EU-támogatást kell visszafizetnie, mert nem arra költötte, amire kapta. Röviden: deszegregáció helyett tovább szegregáltak. Egy helyi aktivista értesítette az Európai Bizottságot, a Szabad Európának is elmondta a részleteket.

Your browser doesn’t support HTML5

Kis cigánytelepről nagy cigánytelepre – uniós pénzből

Orosz stábunk azt próbálta felmérni, milyen a hangulat a moszkvai utcákon – mit gondolnak az emberek, lesz-e háború Ukrajnával, és ha lesz, bevonulnának-e a seregbe. Volt, aki kiemelte: annyi rokona él Ukrajnában, hogy abszurdnak tartja a háború gondolatát is, volt, aki szerint ha hív a kötelesség, menni kell.

Your browser doesn’t support HTML5

"Mi értelme harcolni a testvéreinkkel?" – oroszok a lehetséges invázióról

Az ellenzéki összefogás szakértője, Komjáthi Imre podcastunkban arról is beszél, hogy az ellenzék győzelme esetén visszaállítaná a szakszervezetek érdekérvényesítő képességét és erősítenék a munkavállalók jogait. Szóba került a tanárok és az egészségügyi dolgozók kollektív szerződésének lehetősége is, amellyel Komjáthi szerint erősebb jogaik lehetnének a munkáltatóikkal szemben.

Komjáthi Imre a Szabad Európa podcaststúdiójában 2022. január 18-án

Infografikánkon összehasonlíthatja a magyar minimálbért a többi olyan EU-s országéval, ahol létezik ilyen. Csak három tagállam van a huszonhétből, ahol alacsonyabb a minimálbér, mint nálunk.

Hogy látta 2006 és 2009 között a magyar belpolitikai élet meghatározó szereplőit az Egyesült Államok akkori budapesti nagykövete? Jelentéseit nem a nyilvánosságnak szánta, de kiszivárogtak. Szalai Bálint, a Szabad Európa újságírója mintegy százat dolgozott fel két cikkében, ezekről beszélgettek Fazekas Pálmával a Sztoriban című podcastban.

Your browser doesn’t support HTML5

Sztoriban – Titkos nagyköveti jelentések Orbán Viktorról, Gyurcsány Ferencről

Két cikkben foglalkoztunk a kiszivárogtatott nagyköveti jelentésekkel, amelyekről a podcastban is szó van. Az elsőben Szalai Bálint a 2006 utáni időszak érdekesebb feljegyzéseiből válogatott, amikor – ahogy írja – a Fidesz majdnem lecserélte Orbánt, Budapesten szinte folyamatosan tüntettek, a régóta várt átfogó reformok pedig csak nem jöttek.

A második cikkben a második Gyurcsány-kormány összeomlásának időszakát követhetjük végig úgy, ahogyan ezt April Foley nagykövet látta.