Így készülnek az ukránok a télre az ostromlott erőművek árnyékában

Egy nő melengeti a kutyáját Kivsarivkában október 16-án. Ahogy a hőmérséklet lassan fagypont alá süllyed, fel kell készülniük a télre azoknak is, akik nem menekültek el a heves harcok, a folyamatos bombázások és a hónapok óta tartó orosz megszállás elől Kelet-Ukrajnából.

Irina Pancsenko vesz le egy fazék ételt a rögtönzött tűzhelyről 9 éves unokája, Artem társaságában Kivsarivkában. "Hideg van és bombáznak" - mondta Artem, miközben nagymamájának segített a főzésben. A Donyecktől északra fekvő Kivsarivka lakói közel három hete gáz, víz és áram nélkül élnek, miután az orosz rakétacsapások tönkretették a város közműveit.
 

Artem ebédel a nagymamája lakásában. "Nagyon hideg van. A ruháimban alszom," - mondta. Nagymamájával az elhagyatott szomszédos házban alszanak, mert az ő lakásuk összes ablaka kitört az ágyúzásban. "Az első robbanáshullámban egy ablak tört ki, kettő csak megrongálódott. A második robbanás után az összes többi ablak is" .
 

A közeli Kurilivkában Viktor Paljanica frissen vágott rönköket rakosgat a háza udvarán. A 37 éves férfi azt mondja, egész télre elegendő fát gyűjtött össze, mégis azt tervezi, hogy egy melléképületben lévő fatüzelésű kályha mellett alszik, mert a házának az összes ablakát betörték a repeszek.

Egy helyi sétál el egy járdába fúródott orosz rakéta mellett Kivsarivkában. Paljanica nem vár kormányzati segítséget. Azt mondja, nem számít arra, hogy a közeljövőben helyreállítják a fűtést, de úgy érzi, készen áll arra, hogy a tél beállta után is gondoskodjon magáról. "Van karom és lábam, nem félek a hidegtől, tudok fát szerezni és fűteni" - mondta.
 

A 47 éves Anton Szevrukov kenyeret pirít és vizet forral a tűzön, hogy teát vigyen mozgássérült édesanyjának. "Nincs áram, nincs víz, nincs gáz. Fázunk" - mondja Anton. "Teát főzök édesanyámnak, hogy rövid időre felmelegedjen".

Sötét, szűkös és dohos lakásukban Szevrukov édesanyja (balra) takaróba bugyolálva üldögél egy kanapén. Azt meséli, hét éve ágyhoz van kötve, és ideje nagy részét ülve tölti, pasziánsszal. "Most nagyon hideg van. Ha nem lenne a fiam, megfagytam volna" - teszi hozzá. 

Szevrukov elárulja, hogy megkérte egy harkivi barátját, vegyen neki hősugárzót- arra az esetre, ha az áramszolgáltatás helyreállna. "Remélem, hamarosan lesz áram, hogy valahogy átvészeljük ezt a telet" - teszi hozzá.

Egy központi fűtőcsövet próbálnak javítani Harkiv Szaltivka városrészében október 15-én. A hatóságok azon dolgoznak, hogy az elkövetkező napokban fokozatosan helyreállítsák az áramellátást a térségben, azt követően pedig a víz- és gázinfrastruktúrát - közölte Roman Szemenuka, a harkivi területi kormány egyik helyettese.

A kivsarivkaiak műanyag palackokban hordják a vizet a kútról. Az ukrán ellenőrzés alatt álló területek hatóságai felszólították az összes meg itt maradt lakost, hogy hagyják el a települést, mert a gáz- és vízszolgáltatás sok területen valószínűleg nem fog helyreállni a télre.

Fát vágnak ki, hogy azzal tüzeljenek a helyiek Kurilivkában. A nyomorúságot tetézi, hogy sokan olyan házakban élnek, amelyeket az orosz csapások tönkretettek, és most lyukas tetőkkel és kitört ablakokkal várják a zord, fagyos időt.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke október 19-én azt mondta, hogy az ukrajnai erőművek és más polgári infrastruktúrák elleni orosz rakéta- és dróntámadások "színtiszta terrorcselekmények", amelyek háborús bűncselekménynek minősülnek. "A polgári infrastruktúra ellen célzott támadások, amelyeknek egyértelmű célja, hogy a tél közeledtével elvágják a férfiak, nők és gyermekek víz-, áram- és fűtési lehetőségét, tiszta terrorcselekmények, ezért ezt annak is kell neveznünk" - mondta von der Leyen. Megismételte továbbá, hogy az Európai Unió támogatja Ukrajnát "mindaddig, amíg szükséges".

Ukrajna erőműveinek közel egyharmada vált működésképtelenné az orosz támadásokban, emiatt több mint 1000 településen nincs áram az országban.