Így készülnek Károly király és Kamilla királyné megkoronázására Londonban

Állami aranyhintó a Westminster-apátságban III. Károly király koronázásának próbáján. Az Egyesült Királyság történetének új fejezete kezdődik május 6-án szombaton, III. Károly király megkoronázásával. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő tavaly szeptemberi halálát követően lépett trónra. A koronozás hónapokig tartó előkészületet igényel, és a gyászidőszak leteltét, valamint a jó időt is megvárták. 

A brit királyi család elszánt rajongói múlt hét óta a Buckingham-palotát és a Trafalgar teret összekötő úton, a Mallon táboroznak, hogy minél közelebbről követhessék az eseményeket.

Feldíszített utcák Károly király és Kamilla királyné koronázása előtt Londonban

A Skóciai Királyi Íjászok Királyi Társasága, a Király Testőrsége díszegység tagjai a Végzet köve mellett őrködnek a Westminster-apátságban. A 152 kilós koronázási kő több mint 700 éve a koronázások központi eleme. A követ még 1296-ban I. Eduard angol király helyeztette a trónja alá, jelezve, hogy a mindenkori angol király Skócia királya is. 1950 karácsony reggelén a követ skót nacionalisták ellopták a Westminster-apátságból, és visszavitték Skóciába. Négy hónappal később skerült visszaszerezni és elhelyezni az apátságban. A brit kormány 1996-ban visszaadta a követ Skóciának, és csak koronázási ceremónikákra kéri vissza.
 

Az egyik kiemelt ünnepi útvonal, a Mall egy kilométer hosszan fel van lobogózva. 

 

Emberek egy londoni étterem teraszán III. Károly király portréja alatt. A koronázási ünnepségre kétezer vendéget hívtak meg, az eseményt élőben közvetítik. 

A májusi koronázására újabb királyi szuveníreket dobtak a piacra, a horgolt babáktól a "Coronation Flakes" névre keresztelt kukoricapelyhes dobozig. Egy londoni gyermekkönyvkiadó a tavaly megjelent, Erzsébetről szóló könyv sikerén felbuzdulva Károly életéről szóló könyvet adott ki. 




 

III. Károly király és Kamilla királyné a windsori kastély Szent György-kápolnájában április 9-én. Kamilla esetében eddig a Queen Consort Camilla megnevezést használták, ami az uralkodó házastársaként fordítható. A Buckingham-palota közleményéből néhány napja derült ki, hogy a hivatalos megszóltás a szombati koronázást követően mégsem ez, hanem a királyné lesz.

III. Károly királyt és Kamilla királynét május 6-án koronázzák meg a Westminster-apátságban. Károly akkor lépett trónra, amikor anyja, II. Erzsébet királynő tavaly meghalt. Az Egyesült Királyság történetének új fejezetére hetek óta készülnek a királyi család rajongói és a kereskedők is.