Indoklás nélkül megszüntetik Derecskén a hajléktalanellátást

Búcsúznak a derecskei menhely lakói

Szeptember 1-jétől utcára kerülhetnek a derecskei éjjeli menedékhely korábbi lakói. Az intézményt eddig egy önkormányzati alapítvány működtette, amelynek kuratóriumi elnöke a Fidesz által támogatott polgármester. A megszüntető döntést kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangúlag hozta meg a település képviselő-testülete.

A hajdú-bihari város, Derecske képviselő-testülete augusztus 29-én rendkívüli ülésen, egyhangú szavazással döntött arról, hogy megszünteti a Napsugár Gondozóház Hajléktalanok Éjjeli Menedékhelyét, amelyet eddig az önkormányzat egyik alapítványa működtetett. Az alapítvány kuratóriuma (amelynek elnöke a mindenkori polgármester, jelenleg a Fidesz támogatásával függetlenként mandátumot szerző Rácz Anikó) idén május 2-án döntött a menedékhely bezárásáról.

A derecskei menedék lakói

Nem terveznek vendégmunkásszállót

A polgármester képviselő-testületi előterjesztéséből – amelyet csak pár órával az ülés előtt, azt követően töltöttek fel az önkormányzat honlapjára, hogy a Debreciner munkatársa telefonon érdeklődött a városházán róla – nem derül ki sem az, hogy a kuratórium miért látta szükségesnek a menedék megszüntetését, sem az, hogy a városvezetés miért látja érdemesnek teljesen befejezni a szolgáltatást. Rácz Anikó ugyanakkor megemlítette a dokumentumban, hogy a harmincezer lakosnál kisebb településeken nem kötelező menedékhelyet működtetni, a szolgáltatást az állami normatíva mellett önkormányzati kiegészítésből tartják fenn, valamint hogy a 14 férőhelyes létesítményben jelenleg hatan részesülnek ellátásban.

Az ülésen Rácz Anikó reagált a városban terjedő szóbeszédre, miszerint kínai vendégmunkásokat helyeznének el az ingatlanban. Leszögezte: a városvezetés nem tervez vendégmunkásszállót kialakítani, a bezárás ellenére pedig minden hajléktalanról szeretnének gondoskodni, de ezt szerintük nem feltétlenül intézményi keretek között kell megtenni. Azt, hogy mégis mi indokolja a bezárást, a polgármester a szóbeli kiegészítésben sem jelezte. Ennek ellenére a képviselők kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangúlag fogadták el, hogy szeptember 15-vel szűnjön meg az ellátási szerződés az önkormányzat és az alapítvány között, a jövőben az önkormányzat ne tartson fenn ilyen szolgáltatást, az ingatlan további hasznosításának lehetőségeit pedig a következő ülésen tárgyalják meg. A menedékhely augusztus 31-én zár be.

Az önkormányzati testület szavazta meg az intézmény bezárását

A polgármester nem válaszolt

Telefonon próbáltunk érdeklődni Rácz Anikótól azzal kapcsolatban, miért szüntetik meg a hajléktalanellátást, milyen módon gondoskodnának a továbbiakban az eddigi ellátottakról, és mi lesz az ingatlan sorsa (az előterjesztésben a szociális bérlakás lehetőségét vetette fel). Első próbálkozásunkkor röviden cáfolta a vendégmunkások érkezését, majd letette a telefont, hiába tettünk fel egy újabb kérdést, később pedig már nem tudtuk elérni. Kérdéseinket levélben is elküldtük nekik, amennyiben válaszol, frissítjük cikkünket.

A menedékhely bezárása miatt érintett hat emberből öttel személyesen találkoztunk Derecskén, az intézmény előtt. Többségében nyugdíjas vagy nyugdíj előtt álló emberek. Közülük ketten a nevüket vállalva nyilatkoztak nekünk. Szabó József 61 éves, a fél szemére vak, de a másikkal is alig lát, és más betegségei is vannak. Gyógyszereket szed, a felírt orvosságnak csak egy részét tudja kiváltani. Nincsenek rokonai, akik segíthetnének neki. Mint mondta, az alapítvány azt javasolta, menjen Debrecenbe vagy Békéscsabára hajléktalanszállóra, de nem mer, tart a rossz közbiztonságtól. Arra készül, hogy az utcán fog aludni, vagy öngyilkos lesz. „Itt nőttem fel a gyermekvárosban. Várpalotán tanultam, bányász a szakmám, becsületesen dolgoztam. Szégyellheti magát az önkormányzat, hogy ilyet csinál velem.” Megjegyezte, hogy az ellátottak közül senkinek nem volt még dolga a rendőrökkel, pedig közülük többen évtizedek óta hajléktalan emberek, több éve járnak a menedékhelyre.

A derecskei éjszakai menedékhely a bezárás előtt

A menhely lakói nem kaptak tájékoztatást

„Elmondta a miniszterelnök úr, hogy senki ellátatlanul nem maradhat Magyarországon. Ilyen megtörténhet?” – tette fel a kérdést a 72 éves Géza. Elmondta: neki sincs senkije, úgy tervezi, hogy a továbbiakban Debrecenben vesz igénybe ellátást.

A Debrecinernek nyilatkozó derecskei hajléktalanok elmondták: nem kaptak semmilyen tájékoztatást arról, miért zárják be a menedékhelyet. „Pénzt akarnak belőle csinálni” – mondta egyikük, mire a többiek egyetértően bólogattak. Többen is arról beszéltek, hogy nagyon aggódnak a bizonytalan jövő miatt.

E-mailben kérdeztük az eddigi fenntartót, a Derecske Városi Jóléti Szolgálat Alapítványt az éjjeli menedék bezárásáról. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Polgár Tóth Tamás írása.