„Itt most elnyomásélmény van”

Your browser doesn’t support HTML5

Dolga-e egy művésznek, hogy kényelmes élete legyen? Mi lesz a Római-parttal? A héten egyebek mellett ezekre a kérdésekre kerestük a választ riportjainkban. Megmutattuk a kabuli repülőtéren kialakult helyzetet és a különleges sporteszközöket, amelyekkel a paralimpikonok versenyeznek.

Nők százait erőszakolták meg Etiópiában. Drámai felvételek a repülőtérről, amely az egyetlen kiút Afganisztánból. Milyen volt, milyen lesz – és milyen nem a budapesti Római-part? Most akkor el kell innen menni, vagy átélni az elnyomásélményt? Válogatás e heti legnépszerűbb multimédiás tartalmainkból.

Ötven év után először idén nyáron lehetett fürdeni a Dunában a Római-parti Plázson. Ez a Dunának az a budapesti szakasza, ahová az előző városvezetés mobilgátat tervezett építeni a gyakori árvizek miatt.

Mi lesz a nagy múltú partszakasz jövője? Egy aktivista, egy mérnök, két helyi lakos, egy fővárosi projektvezető és egy főpolgármester-helyettes válaszolt a Szabad Európa riportjában.

Your browser doesn’t support HTML5

"Egy múltat nem lehet újra létrehozni" – mi lesz a Római-part sorsa?

Bejárta a világot a felvétel, amelyen az emberek csecsemőket és kisgyerekeket nyújtanak a katonáknak a kabuli repülőtéren, hogy legalább ők megmenekülhessenek. A kisbabát nem akarták magára hagyni a szülei, de ápolásra szorult, ezért adták át a katonáknak; azóta visszakerült a családjához. Több tucat emberéletet követelő bombamerénylet is történt a kabuli reptér közelében – nem tudnak mindenkit evakuálni.

Your browser doesn’t support HTML5

Menekülés Kabulból - drámai felvételek a repülőtérről, ami az egyetlen kiút Afganisztánból

Háborús fegyverként használják a nemi erőszakot az etiópiai kormányerők és az eritreai katonák az ország Tigré tartományában, derül ki az Amnesty International jelentéséből.

„Különösen sokkoló, milyen súlyos szexuális bűntetteket követnek el; olyan súlyosakat, hogy felérnek a háborús bűnökkel, az emberiség elleni bűntettekkel” – mondta Agnès Callamard, az emberi jogi szervezet főtitkára.

Your browser doesn’t support HTML5

Nők százait erőszakolták meg az etiópiai Tigré tartományban

Oláh Norbert nógrádi roma munkáscsaládból indult és lett befutott festő. Sosem volt B terve a festészeten kívül. Miután elvégezte az egyetemet, számtalan díjat nyert. Legutóbb a budapesti OFF-Biennalén aratott sikert az installációja, ám a művész inkább Londonba költözne – azt mondja, megérti azokat, akik le akarnak lépni az országból, de egy művész használhatja is az elnyomásélményt.

Your browser doesn’t support HTML5

Oláh Norbert: "Megértem azokat, akik lelépnek, mert nyomasztó"

Hétfőn kezdődött a paralimpia, azóta a magyar csapat egy arany- és egy ezüstérmet is szerzett. Összeállításunkból megtudhatja, milyen különleges eszközökkel versenyeznek a paralimpikonok.

A hét infografikája: A paralimpia fontos szereplői: technológia a sport mögött