Felfoghatatlan vagyont halmozott fel a „kipcsakok elnökének” családja

Egy Canne-i villa, amely Nazarbajev testvére és volt felesége birtokában állhatott.

A volt kazah elnök – aki Orbán Viktor szerint a magyar kipcsakok elnöke is – rokonsága az elmúlt két évtizedben egy sor luxusingatlant vásárolt össze nyugati országokban több százmilliárd forint értékben.

A Genfi-tó keleti partján fekvő Anières külvárosában bankárok, diplomaták, és tehetős svájciak házai sorakoznak. Szépen rendben tartott, a Jura-hegységre néző kertek, kikötők követik egymást, némelyikben motorcsónak, másikban egy-egy kajak várakozik. Nem egy házat kamerarendszer és kapuk védenek a kíváncsiskodóktól.

A Bellerive kastély Genfben, amelyet Nurszultan lánya 2019-ben vásárolt meg. Vételár: 113,2 millió dollár.

A Route D’Hermanc 399-es szám alatt egy 3200 négyzetméteres, háromszintes villa található, medencével, szaunával, vendégszobákkal, és egy lépcsőteraszos kerttel. A környék egyik legdrágább részén álló ingatlan valóban egyedülálló.

A svájci földhivatal adatai szerint a villa tulajdonosa Dinara Kulibajeva, a Kazahsztánt hosszú éveken át irányító Nurszultan Nazarbajev lánya. (Nazarbajev Magyarországon arról lett többek között ismert, hogy Orbán Viktor szerint ő a „magyarországi kipcsakok örökös elnöke”).

Nurszultan Nazarbajev

Az egész világon bevásároltak

Kulibajeva és a férje, Timur Kulibajev, aki Kazahsztán egyik leggazdagabb embere, 2009-ben a hírek szerint 75 millió dollárért vették meg az ingatlant, ez mai árfolyamon olyan 22 milliárd forint. De nem csak a Kulibajev házaspár, hanem a volt elnök számos közeli és távoli rokona is mesés ingatlanok tulajdonosa a világ nyugati felében.

Az elmúlt két évtizedben a Nazarbajev-család több százmillió dollár értékben vásárolt ingatlanokat Európa és az Egyesült Államok felkapott részein, köztük tóparti luxusvillákat, New York-i felhőkarcolók lakásait, London felkapott külvárosában házakat, és a spanyol Costa Brava vizeire néző értékes apartmanokat.

Kazah tulajdonban lévő birtok Gironában, Spanyolországban. Az épületegyüttesben legalább 13 lakosztály, 19 fürdőszoba és 3 szauna található.

Az RFE/RL-csoport, amelyhez a Szabad Európa is tartozik, megrajzolta az eddigi legrészletesebb képet a Nazarbajev-rokonság, köztük az elnök lányainak, unokáinak és testvérének ingatlanvagyonáról.

Nurszultan Nazarbajev 2010-ben megkapta a „nemzet vezetője” titulust, és a mai napig ő áll az ország kormánypártjának az élén, valamint ő elnökli a kazah Biztonsági Tanácsot.

223 milliárd forintos birodalom

A cikkben nem kerül felsorolásra minden, a volt elnök rokonaihoz köthető ingatlan, de segít képet kapni a Nararbajevek által felhalmozott vagyon valódi léptékéről, és arról, hogy a volt elnök hány rokona vált luxusingatlanok boldog tulajdonosává.

Az RFE/RL 785 millió dollár, azaz nagyjából 233 milliárd forint értékben azonosított Európában és az Egyesült Államokban olyan ingatlanokat, amelyeket Nurszultan Nazarbajev rokonai, valamint a tágabb család (vejek, sógorok) vásároltak meg az elmúlt két évtizedben.

A listára számos olyan ingatlan is rákerült, amelyeket időközben továbbadtak, köztük Nazarbajev testvérének, Bolatnak az amerikai ingatlanvagyona. A Klubajev házaspár Spanyolországban található számos ingatlanjairól nem tudni, hogy mennyi pénzért cseréltek gazdát.

Dinara Kulibajeva és Bolat Nazarbajev tulajdonában álló épületek a Wall Street 702-es szám alatt New York-ban. Vételár: 4,3 millió dollár

A villákra és luxusapartmanokra a Nazarbajev família az olajban gazdag Kazahsztán energetikai, pénzügyi és más szektoraiban szerezte meg a pénzt, miközben nem egy közülük párhuzamosan a privát üzleteivel állami funkciókat is betöltött.

Tagadják, hogy a befolyásos rokon miatt gazdagok

A volt elnök rokonai konokul állítják, üzleti sikerüknek nincs köze ahhoz, hogy az ország egyik legbefolyásosabb emberének a családjába születtek. Mégis sokan úgy gondolják, hogy Nurszultan Nazarbajev támogatása kulcsfontosságú volt a rokonság üzleti sikereiben.

A családon belül is az elnök veje, Timur Kulibajev a legismertebb, akit évek óta rendre azzal vádolnak, hogy az olajiparban összeszedett vagyona elsősorban a családi kapcsolataiból származik.

A Financial Times december 2-án írta meg, hogy felfedtek egy mutyit, amelynek a keretében több tízmillió dollár vándorolt egy Kínával kötött kazah gázügyletből az elnök vejének zsebébe. Az üzletember ügyvédei tagadták a vádakat, azonban az RFE/RL megkeresésére nem válaszoltak.

Az ingatlanbirodalom számos egysége jogi ügyekben is érintett, építési engedélyek körüli viták, válások, befagyasztott – majd később újranyitott – számlák szegélyezik az ingatlanokat.

Egy Timur Kulibajev tulajdonában álló birtok Karlovy Vary-ban, Csehországban. Vételár: 1,4 millió dollár.

Nem tudni, mi lesz, ha meghal Nazarbajev

A Szovjetunió összeomlása óta jelentősen nőtt a kazah emberek életszínvonala, de ezzel párhuzamosan a politikai élet számos szereplője is magángépeken repkedő mágnássá nőtte ki magát.

Bizonytalan azonban, hogy ha egyszer a 80 éves Nurszultan Nazarbajev végleg visszavonul a politikából, vagy meghal, akkor ki tölti majd be a keletkező hatalmi űrt, és mi lesz a családja vagyonával.

„A rendszer igen törékeny. A politikai erőtér, amit Nazarbajev kiépített, egyetlen emberen alapszik” – mondta Kate Mallinos, egy Közép-Ázsiával foglalkozó londoni elemző és kutató. A szakértó szerint a családtagok emiatt a bizonytalanság miatt vásároltak be inkább külföldi ingatlanokból.

A Google Earth felvétele arról az angliai birtokról, amely Kairat Boranbajev kazah üzletember tulajdonában áll. Vételár: 39,9 millió dollár.

Jevgenij Zsovtisz, a legnagyobb és legrégebbi kazah emberi jogi szervezet elnöke szerint „nehéz elválasztani a kormányt és a Nazarbajev családot” és nehéz megmondani, mi fog történni, ha egyszer Nazarbajev meghal. „Nem bízhatsz abban, hogy a törvény majd megvéd, ha egy ilyen politikai rendszerben élsz” – mondta az aktivista.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!