Képek a vasárnap lezuhant lőszerszállító repülőgép roncsairól

Ez volt a helyszíne annak a halálos repülőgép-szerencsétlenségnek, amely július 16-án késő este történt a görögországi Kavala város közelében.

Az érintett repülőgép ez az An-12-es volt, itt egy 2022. áprilisi képen látható. A repülőgépen nyolc ukrán állampolgár tartózkodott, egyikük sem élte túl a szerencsétlenséget.

A július 17-i baleset helyszínén készült fotón egy aknavető lövedék (jobbra lent) látható, valamint fából készült lőszeres ládák darabjainak tűnő tárgyak. Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter július 17-én azt mondta, hogy a gép 11,5 tonna szerb lőszert szállított Bangladesbe. A miniszter cáfolta, hogy a rakományt Ukrajnába szánták volna.
 

A baleset helyszínének egy másik nézete, amelyen a lőszeres konténerek láthatók, köztük egy nyitott tartály (balra lent), aknavető lövedékek maradványaival. Srđan Milivojević szerb ellenzéki képviselő független vizsgálatot követelt a repülőgép lezuhanásával kapcsolatos kétségek miatt.

A megsemmisült repülőgép darabja július 17-én. Stefanović szerint a repülőgép világítógránátokat és gyakorló lövedékeket szállított. 

A baleset helyszínén látott 82 milliméteres aknavető csöve, rajta a gyakorló aknavető lövedék felirat. A helyszínen készült további képeken olyan, aknavetővel kilőhető világítólövedékek maradványai is láthatóak, amelyeket Szerbiában gyártanak. 

Vegyvédelmi ruhás kataszrófaelhárítók a baleset helyszínének közelében, július 17-én. A görög polgári védelmi hatóság arra utasította a közeli falvak lakóit, hogy a helyszín vizsgálatának ideje alatt maradjanak a lakásukban és zárják be az ablakokat.
 

A felrobbant repülőgép egyik hajtóműve. Görögország július 18-án hivatalos tiltakozást nyújtott be, azt állítva, hogy Szerbia elmulasztotta értesíteni őket a görög terület felett átrepülő veszélyes rakományról. Szerbia védelmi minisztere újságíróknak azt mondta, hogy a szállítás a nemzetközi repülési szabályoknak megfelelően történt.  

Nyolc ukrán állampolgár meghalt egy július 17-én Görögországban történt repülőgép-szerencsétlenségben. A roncsokról készült felvételeken gyakorló aknavető lövedékek és más lőszerek maradványai láthatók.